22 липня відбулося засідання Міністерства економіки України, на якому було розглянуто питання просування 8 українських продуктів для отримання реєстрації географічного зазначення.
Про це повідомили у прес-службі Міністерства економіки України.
Як зазначила Ірина Новікова – заступник голови міністерства, надання цим локальним продуктам статусу географічно зазначених дасть їм можливість вважатися в Євросоюзі державним надбанням, тобто допоможе у розвитку крафтового виробництва, а також збільшить прибутки шляхом розширення ринку збуту.
Продукти, яким Мінекономіки допомагає в отриманні геолокальної реєстрації та європейського визнання:
- Херсонський кавун – клімат Херсонщини створює чудові умови для незабутньо смачних плодів кавуна, які при цьому характеризуються ще й великою врожайністю
- Аша-Абаг – вино різних типів, 85% з якого виробляється в околицях селища Шабо, що знаходиться у Білгород-Дністровському районі на Одещині.
- Придунайська Бесарабія – ще один бренд ігристих та тихих вин з Одещини, де також 85% продукції виробляється близько цієї географічної місцевості.
- Ялпуг – виробництво тихих вин поблизу озера Ялпуг на південному заході Болградщини, що знаходиться в Одеській області.
- Долина Фрумушика – бренд білих, червоних та рожевих вин, що виробляються у с. Фрумушика-Нова, що знаходиться на заході Одеської області.
- Баранина Фрумушика – унікальне м’ясо, що отримано з певних порід овець, які пасуться виключно у Тарутинських степах Одещини.
- Закарпатське вино – бренд вина різних кольорів, для якого вирощують виноград у виноградниках Хустського, Ужгородського, Мукачівського та Берегівського районів Закарпатття.
- Закарпатський мед – весняний, літній та осінній мед, що формує свою унікальну структуру завдяки специфічній природі Закарпаття.