Про що говорили у Дніпрі на форумі з реформи шкільного харчування

09 жовтня 2021 о 11:45 - 24810

Avataradmin


Про що говорили у Дніпрі на форумі з реформи шкільного харчування

У Дніпропетровській ОДА 8 жовтня відбувся масштабний форум, на який зібралися представники шести областей, аби поговорити про реформу шкільного харчування.

Як інформує сайт ДніпроОДА, Дніпропетровщина – третя з областей України, яка приймає регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування».

Ця зустріч – частина Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, яку ініціювала Олена Зеленська. Її впроваджують спільно з Міністерствами освіти та науки, охорони здоров’я, економіки, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО «Національна асоціація громадського харчування».

Зустріч відкрили перша леді України, ініціаторка реформи Олена Зеленська та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Якщо все починалося з мого простого бажання як мами забезпечити корисне та смачне харчування у школі для дітей, то за ці два роки це перетворилося на важливу місію. І зараз я впевнена, що це – не просто реформа шкільної їдальні. Це – реформа мислення», – зазначила Олена Зеленська.

Нові норми і вимоги не прості для впровадження. Але ці зміни необхідні, додала перша леді. За її словами реформа вже відбувається. І вона торкнеться кожної області, міста і села, школи і дитини.

«Наш цивілізаційний вибір – інвестувати в розвиток людини. Суть реформи системи шкільного харчування – це здоров’я дітей по всій Україні, – сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. – За 2020-2021 роки ми модернізували в Україні понад 2,5 тис шкільних харчоблоків. Це колосальний показник на початку реалізації реформи».

У школах Дніпропетровщини харчуються понад 265 тис дітей – 80% учнів області. Майже половина з них – безкоштовно, розповів голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

«Приводимо до ладу шкільні харчоблоки – і під час повної реконструкції закладів, і окремо. Закуповуємо для них сучасне обладнання. Цьогоріч такі роботи – у 17 школах регіону», – зазначив Валентин Резніченко.

Реформу шкільного харчування в Україні планують завершити за три-п’ять років. Про впровадження нових норм харчування, публічні закупівлі, проєктний підхід до переобладнання закладів освіти говорили під час форуму. Це відверта фахова розмова, покликана допомогти впроваджувати зміни на місцях.

На форум крім учасників з Дніпропетровщини, приїхали представники Сумської, Харківської, Запорізької, Луганської, Донецької областей. Це голови громад, керівники освітніх департаментів, директори шкіл.

«Наша громада – зовсім молода. Поки що 5 тис школярів харчуються за старою системою. На форумі хочемо дізнатися про досвід інших регіонів із впровадження новацій», – поділився селищний голова Донця Харківської області Анатолій Наздрачов.

«Запроваджуємо нові технології харчування. Фішка нашої громади – батьківський контроль над якістю шкільних обідів. Створили спеціальні групи у соцмережах. Туди кухарі викладають світлини їжі, якою годували дітей», – поділилася заступниця голови Широківської сільської громади Запорізької області Ольга Ставицька.

Українські школи переходять на оновлені меню. Головні вимоги – достатня енергетична цінність, оптимальне співвідношення в їжі білків, жирів та вуглеводів, різноманітність страв.

ДніпроОДА повідомляє, що майже у 500 закладах області до раціону учнів додали нові страви. Загалом на Дніпропетровщині – понад 840 шкіл. Там харчуються 265 тис дітей.

«Хочемо змінити культуру харчування у суспільстві. Зробити раціон здоровим та безпечним. Формувати корисні звички краще у дитинстві. Тому почали зі шкіл. Результат матимемо вже через 10-15 років. Наша мета – стати №1 у Європі за тривалістю життя», – підкреслив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Дніпропетровщина є показовою серед інших областей щодо змін у шкільному харчуванні. Регіон має найвищий відсоток якісних меню», – сказала голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислава Магалецька.

Окрім різноманіття, їжа має бути й безпечною. Для цього підсилили вимоги до якості харчування та дотримання санітарно-гігієнічних норм. Новим підходам навчають кухарів. Цього року такі курси пройшли 379 працівників шкільних їдалень області.

«Саме ДніпроОДА першою серед інших областей започаткувала співпрацю зі шкільними кухарями. Організувала курси, на яких працівники їдальнь можуть навчитися новим підходам та обмінятися досвідом. Тішить, що ініціативу підхопили й інші регіони», – розповіла заступниця Міністра освіти та науки України Любомира Мандзій.

Кухарі майже 500 шкіл Дніпропетровщини вже готують для учнів кілька нових страв, яких раніше ніколи не було у шкільних меню. У понад 300 закладах раціон розробляли за проєктом Євгена Клопотенка CultFood. Його головна «фішка» – використання спецій та незвичних соусів. Євген упевнений: робити їжу цікавою та привабливою треба через гру.

«Ніхто не захоче пити какао з пінкою. А ось чай масала з індійським ароматом – інша справа. Замість супу з перевареної капусти можна запропонувати дитині італійський мінестроне. Маємо й чимало автентичних, але маловідомих страв. Та сама верещака чи шпундра. Або стародавній український десерт із яблук – гамула. Ними також можна розбавити меню», – поділився засновник соціального проєкту CultFood Євген Клопотенко.

Італійський суп мінестроне, авторські салати, декілька видів гарнірів та котлети по-домашньому. На регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування» у Дніпрі приготували варіант сучасного шкільного меню. 8 страв менш ніж за годину на понад 600 людей. Кухарі використовували сучасні технології та обладнання.

«На Дніпропетровщині – найбільший шкільний контингент в Україні. Понад 338 тис дітей навчаються у 841 закладі середньої освіти. Тож вкрай важливо готувати для них корисні й смачні обіди», – зазначила заступниця голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ольга Горб.

В рамках третього регіонального форуму відбувся кулінарний майстер-клас. Приготувати повноцінний обід для більш ніж 600 людей взялися 4 кухарі Національної асоціації громадського харчування.

В меню овочевий суп мінестроне, м’ясні й рибні котлети, плов з куркою, гарніри на вибір: гречана каша або булгур з овочами. Два види салатів: один з морквою та яблуком під соусом вінегрет, інший – з капусти й огірків, притрушений насінням фенхелю. Окремо на десерт – творожна запіканка. А ще компот з ягодами і м’ятою.

Рецепти страв запропоновані зірковим «майстер-шефом», засновником соціального проєкту CultFood, кулінарним експертом і ресторатором Євгеном Клопотенко.

Використовували потужне промислове обладнання: пароконвектомат і велику мультифункціональну теплову сковороду.

«Урок готуємо, перерву – годуємо. Така наша філософія. Аби діти отримували свіжі та естетичні обіди», – сказав голова правління Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк.

«Потрібні комплексні зміни. Починаючи від проєкту того, як повинен виглядати харчоблок. Закінчуючи концепцією різноманітного меню і навчанням персоналу. Так як нині готують на деяких шкільних кухнях – застарілий та неефективний підхід. Ми продемонстрували сучасний», – додав кухар, шеф-технолог Національної асоціації громадського харчування Богдан Венгер.

Скуштувати запросили представників територіальних громад, директорів шкіл, представників управлінь і департаментів освіти та науки з шести областей України.

«Обома руками підтримуємо реформу шкільного харчування. Нині впроваджуємо її елементи. Дуже добре, коли дітки отримують кожного дня свіжі овочі та фрукти», – сказала начальниця відділу освіти, культури, молоді і спорту Юр’ївської селищної ради Олена Курбатова.

Додала, що вже виникла ідея підписати меморандум із Національною асоціацією громадського харчування. Аби провести навчання кухарів. Адже для опорної школи отримали сучасне обладнання. Схоже на те, яке використовували на майстер-класі.

Раніше “Лица” писали:

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: