Першим інфікованим цього року став 39-річний мешканець Нікополя.
Про це повідомляє МОСТ-ДНЕПР.
Чоловік отруївся неякісною рибою зі стихійного ринку 3 січня.
Наступного дня з’явилися перші симптоми недуги: загальна слабкість, запаморочення, головний біль, блювота, сухість у роті, відчуття двоїння в очах.
Того ж дня хворий був госпіталізований до Нікопольскої лікарні, де йому ввели противоботуліністичну сироватку.
На сьогодні чоловік продовжує лікування в стаціонарі.
Неля Полюхович, начальниця відділу санепіднагляду і організації розслідування спалахів Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадала про небезпеку вживання непотрошеная риби, особливо виготовленої в домашніх умовах, невідомого походження або придбаної на стихійних ринках і розповіла про перші симптоми захворювання.
«Першими симптомами захворювання є: слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті. Температура тіла найчастіше не підвищена, може бути нудота, блювота, послаблення стільця. Протягом декількох годин або 1-2-х діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль і труднощі при русі очних яблук, порушення ковтання. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може наступити задуха і смерть від задухи. Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням в’яленої, солоної або копченої риби, грибів домашнього консервування, м’ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, бобових консервів », – розповіла вона.
Ботулізм – дуже небезпечне захворювання токсико-інфекційного характеру, яке досить активно поширюється на території України.
В Україні щорічно реєструється 110-180 випадків ботулізму.