Як виконуються обіцянки медикам

27 травня 2020 о 14:42 - 11374

Avataradmin


Як виконуються обіцянки медикам

Вчергове проявилося, що країна та її система охорони здоров’я настільки повільна й неповоротлива: епопея з березневою надбавкою медикам тривала півтора місяці. А співробітники лабораторій, які працюють із COVID-19, й досі не отримували ніяких надбавок.   

Про медиків керівництво країни по-справжньому згадало тоді, коли прийшов коронавірус. Можновладці почали говорити про важливість їхньої роботи та публічно обіцяти медикам «золоті гори». Зокрема, і доплати.

17 березня Верховна Рада прийняла законопроект, який давав доручення Кабінету міністрів, серед іншого, й зробити доплати медикам у розмірі 200%.

В законі, зокрема, зазначалося:

«Протягом тижня з дня набрання чинності цим Законом встановити: додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), у розмірі до 200 відсотків заробітної плати на період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19)».

А 1 квітня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив: «Ми втричі збільшили оклад медпрацівникам».

«Вже за березень медичні працівники України, зайняті лікуванням пацієнтів з лабораторно підтвердженими випадками COVID-19, отримають доплату в розмірі трьох посадових окладів», – йшлося в дописі Міністерства охорони здоров’я у Facebook 1 квітня.

На той момент це було схоже на першоквітневий жарт. Бо про доплати медикам за березень наобіцяли, а як обіцянки  виконувати і де брати гроші – незрозуміло.

18 квітня, здавалося, джерело фінансування знайшли – з тих коштів, які «спускають» з Києва в регіони на підтримку медзакладів та заходів у системі охорони здоров’я. Ці кошти називаються «субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я».

Тож, в середині квітня Кабмін вніс зміни до постанови про субвенцію, в якій зазначив, що за рахунок державної субвенції можуть відбутися й доплати лікарям, які залучені до боротьби з коронавірусом.

Уряд дав доручення облдержадміністраціям у 10-денний термін (тобто до 28 квітня) поінформувати МОЗ та Мінфін про розподіл субвенції, в розрізі закладів охорони здоров’я і кількості залучених медичних та інших працівників закладів. Області мали віздвітувати, в тому числі, про розподіл субвенції на виплати доплат за березень поточного року «медичним та іншим працівникам, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню COVID-19, лікуванням пацієнтів із випадками коронавірусу».

При чому, урядовці про коронавірус згадали, а субвенцію не збільшили.

На підтримку медзакладів Дніпропетровщини в 2020 році закладено 319 млн грн, з них третина – на підтримку тих, які передбачено передати з державної у комунальну (місцевій владі) власніть. З цих коштів і мали зробити доплати медпрацівникам області за березень.

6 травня МОЗ повідомило, що до 10 травня «ті медичні працівники, які у березні лікували пацієнтів із коронавірусною хворобою, мають отримати 300% доплати у повному обсязі».
І от 12 травня, через півтора місяці, голова Дніпропетровської  облдержадміністрація заявив про виплату медикам довгоочікуваної 300-відсоткової доплату.

«У березні в області фіксували тільки перші випадки коронавірусу. Тоді «удар» прийняли фахівці Обласного центру екстреної допомоги, Дніпровської лікарні №21 та Криворізької інфекційної лікарні – лікарі, медсестри, водії «швидких». Саме вони наприкінці минулого тижня отримали доплати за роботу з хворими, які мали підтверджений COVID-19. Загалом на надбавки за березень витратили понад 1,1 млн грн держкоштів», – зазначив Бондаренко.

На кінець березня в Дніпропетровській області випадків коронавірусу було зафіксовано в дев’ять. Доплати за березень, згідно офіційних даних, отримали 84 медпрацівники на 1,1 млн грн. В середньому, по 13 тис. грн на медика.

Але не всім пощастило. Наприклад, надбавки в 300% від держави досі не отримали співробітники лабораторій, які працюють із COVID-19. В МОЗ обіцяють, що виплати відбудуться найближчим часом. Для забезпечення готовності і реагування лабораторних підрозділів Міністерства охорони здоров’я уряд виділив 650 млн грн.

Слід зазначити, що доплати робить і місцева влада, у вигляді премій. Наприклад, сума премії від Дніпропетровської облради залежить від посадового окладу працівника із урахуванням фактично відпрацьованого часу.

Премії за березень від облради виплатили 482 медпрацівникам. За квітень їх отримали 1.180 медиків Дніпропетровщини: 145 працівників обласної лікарні ім. Мечникова, 113 – міської лікарні №7 Кам’янського, 68 – Першотравенської міської лікарні, 472 – Обласного центру екстреної допомоги та медицини катастроф, 179 – Криворізької інфекційної лікарні, 203 – Дніпровської міської лікарні №21. Загальна сума виплат –  понад 5 млн грн.

* * *

«Коронавірусні» доплати від держави з квітня вже здійснюються через Національну службу здоров’я України (НСЗУ). Вона направляє кошти на заклад охорони здоров’я, а його керівник вирішує, скільки отримає кожен із медпрацівників.

Наприклад, в Обласному центрі екстреної допомоги та медицини катастроф за роботу в квітні заохотили 271 працівника – на загальну суму понад 4,3 млн грн.

Андрій Даниленко

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: