До елітного клубу співвласника «АТБ» Буткевича прорубують дорогу крізь Національний парк

29 грудня 2018 о 15:05 - 15479

Avataradmin


До елітного клубу співвласника «АТБ» Буткевича прорубують дорогу крізь Національний парк

За 4 кілометри від Києва у села Лісники є хороше, хоча й дороге місце для відпочинку. Тут «найліпший друг» генпрокурора Юрія Луценка, співвласник мережі супермаркетів «АТБ» Геннадій Буткевич має кінно-спортивний клуб «Eguides». Вибір розваг достатній: гольф, спа-центр, верхова їзда, готельний номер від 2 тис. грн за ніч з людини, ресторан. Це місце зустрічей і святкувань. Наприклад, у вересні саме це місце для корпоративу за більш ніж 8 мільйонів гривень обрала корпорація Roshen.

 

І все було б просто прекрасно, якби не доїзд. Журналісти «Наших грошей» проїхались до центру «розваг і відпочинку» і зрозуміли, як страждають його відвідувачі. Щоб дістатись омріяного відпочинку, потрібно звернути з головної траси в Лісники, а далі кілька кілометрів їхати селом, та ще й, зважаючи на постійні повороти, – їхати повільно. Тобто їдеш дорогою машиною, з достойними людьми до коників, спа і віскі, а навколо тебе – селяни, хати, калюжі, коротше – реальна Україна.

Покласти край цим душевним мукам могла би нова дорога довжиною в кілометр – від траси одразу в клуб. Але, по-перше, тут треба прорубатись метрів 200 крізь ліс «Національного парку Голосіївський», а по-друге, нова дорога – це дорого. Своїх грошей – шкода, а бюджетні клянчити соромно – війна ж в країні.

Але, як-то кажуть – сором на хліб не намажеш.

І от 6 червня 2017 року Антон Геращенко і Павло Унгурян з «НФ» та Роберт Горват і Віктор Король від БПП написали заяву в парламентський комітет з питань бюджету, у якій попросили субвенцію «на реконструкцію вулиці Затишна у с. Лісники».

Одразу зазначимо два нюанси. По-перше, вищевказані депутати не мають жодного стосунку до округу, де знаходяться Лісники. По-друге – вулиці Затишної, яка потребувала «реконструкції», на той час не існувало в природі. Ну, і головне, як неважко здогадатись – гроші вибивались саме на «мажорний» з’їзд з траси, щоби достойні люди не псували собі настрій спогляданням картин українського села і його мешканців.

Далі все закрутилося дуже швидко. 14 червня комітет Андрія Павелка звернувся з листом до Мінфіну, на підставі якого «вул. Затишну» включили до розпорядження Кабміну від 12 липня про субвенцію. Згодом Кабмін ухвалив ще два розпорядження (27.09.2017 і 06.12.2017). Таким чином, у 2017 році загалом на реконструкцію вул. Затишна уряд виділив 17,9 млн грн. За ці гроші мали збудувати 930 метрів нової дороги.

Пишемо, збудувати, а не реконструювати, бо на дату звернення нардепів до комітету (06.06.2017) і звернення комітету до Мінфіну (14.06.2017) вулиці Затишної ще не існувало. Цю назву сільрада їй присвоїла лише 30.06.2017.

Мало того. Земля, на якій мала з’явитись нова дорога, ще цілий місяць після розпорядження Кабміну була приватною. Лісниківська сільрада зареєструвала право власності на неї лише 17.08.2017. Після добровільної відмови від ділянки компанією «Скіфінвест» (про її власника – трохи згодом).

Але всі ці дрібниці не завадили прийняти державницьке рішення, гроші перейшли з держбюджету до сільради, і та вже в листопаді 2017-го найняла ПП «Артембуд» для будівництва дороги.

Практично одразу, наприкінці 2017 року, нардеп від «Самопомочі» Остап Єднак ініціював перевірку ефективності субвенції. 28 серпня цього року Рахункова палата затвердила звіт про результати аудиту. У ньому вона підтвердила, що ніякої реконструкції не було – будували нову дорогу. Принагідно ревізори ще знайшли переплату на 300 тисяч в актах виконаних робіт, а поліція  відкрила  з цього приводу кримінальне провадження.

Але генерально на долю дороги це жодним чином не вплинуло. Тим паче, що близько 12 млн грн на неї вже витратили. І хоч вона ще недобудована, але проведені вже всі земляні роботи, облаштовано водостоки, частково зроблені тротуари.

Вулиця Затишна станом на літо 2018 року (фото зі звіту Рахункової палати)

Вулиця Затишна станом на грудень 2018 року (під’їзд до Нацпарку «Голосіївський»)

Тепер ініціаторам нової дороги треба, як люблять висловлюватись українські політики, «здолати останній виклик», а саме: прорубатись крізь Національний парк. Бо поки що новий шлях веде в глухий кут, тобто впирається у дерева.

Проблема у тому, що в природно-заповідній зоні будівництво заборонене. І в Нацпарку стверджують, що їхня позиція тверда: ніякого будівництва.

Наприклад, у 2016 році у Нацпарку стало відомо про незаконну рубку дерев на ділянці, через яку планується з’їзд. Нацпарк і землекористувач ділянки – КП «ЛПГ «Конча-Заспа» – повідомили в поліцію, яка зареєструвала кримінальне провадження по ст.246 КК (незаконна порубка лісу).

В.о. директора Нацпарку «Голосіївський» Олександр Чорнобров у коментарі «Нашим грошам» розповів, що у цьому році вже була спроба заїзду важкої техніки для проведення робіт на території парку. Однак місцеві активісти, працівники парку і КП «Конча-Заспа» завадили.

«Ми тримаємо це питання на контролі, якщо буде з’являтися діяльність якихось незрозумілих осіб, будемо звертатися в правоохоронні органи», – зазначив Чорнобров і додав: «Ця територія – це лісове насадження. Про яку дорогу може йти мова?»

На знімках з Google Earth видно, як паралельно із будівництвом кінно-спортивного клубу поступово прорубувалася дорога через територію Нацпарку «Голосіївський»

Ми ж усе-таки висловимо сумнів, що Національному парку буде легко відстояти чистоту своїх помислів. Хоча б тому, що окрім проїзду до клубу друга генпрокурора, тут мають свій інтерес і інші достойні люди – власники земель з обох боків нової дороги.

А це – заступник очільника Мінрегіону Лев Парцхаладзе, батько екс-керівника Київської ОДА Володимира Шандри, держуповноважена АМКУ Марія Процишен, Ірина Орєхова (яку в медіа називають дочкою Ківалова, хоча сам він це заперечує).

Поруч з Парцхаладзе має ділянку дружина його двоюрідного брата – Георгія Цагареішвілі. На дві фірми останнього – «Скіфінвест» і «Лаврські дзвони» – оформлено 45 га вздовж нової дороги. Нагадаємо, що саме «Скіфінвест» відмовлявся від землі, на якій потім постала дорога. Цагареішвілі, який у 2010-2012 рр. був помічником нардепа від Партії регіонів Вадима Столара, згодом сам став депутатом і у березні цього року очолив фракцію «Солідарність» у Київській облраді, до складу якої входять і Парцхаладзе, і Шандра.

Ну, і 12 га перебуває у власності «Спілки мисливців «Фауна», засновником якої є Геннадій Буткевич. Крім того, «Фауна» орендує у Лісниківської сільради майже 10 га, на яких, власне, розташовується кінно-спортивний клуб «Equides».

Так що вистояти проти стількох достойних представників сучасної української еліти буде нелегко. Навіть Кабінету Міністрів це не вдалось. Хоча, хто його знає – можливо, члени уряду самі люблять гольф, коней і спа. А любов – це така річ, яку неправильно вимірювати грішми. Навіть, якщо це 18 мільйонів.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: