Пророцтво мольфара Радомира: «Молоді врятують Україну»

14 січня 2015 о 09:10 - 50187

Avataradmin


Пророцтво мольфара Радомира: «Молоді врятують Україну»

Мольфарами в культурі гуцулів традиційно називають людину, наділену надприродними здібностями, на зразок ворожія, цілителя або мага. Доволі довго вважалося, що останнім представником цієї дивної культури був Михайло Нечай, жорстке вбивство якого три роки тому сколихнуло усю країну. Проте нині виявляється, що він – єдиний відомий мольфар, адже після запрошення ще в радянські часи забезпечувати гарну погоду впродовж фестивалю «Червона рута» Михайло Михайлович постійно з’являвся на телеекранах та в друкованих засобах масової інформації.

Але в далеких прикарпатських селищах досі зустрічається багато народних чарівників, ім’я котрих відоме хіба що серед сусідів. Саме вони – мешканці Семанківців – розповіли нам про мольфара Радомира, який ще у 2012 році спрогнозував народне скинення Януковича, теперішню окупацію Криму та розлад у думках усього покоління.

Наша цікавість була викликана доволі незвичним віщуванням цієї людини з надприродними здібностями. Адже мольфар впевнений у тому, що майбутнє нашої держави – за центральними регіонами, які завжди були обділені увагою через суперечку Сходу та Заходу України: за Вінничиною, Кіровоградщиною та Черкащиною. Тож ми відправилися до Семанківців за подробицями.

Радомир – статний чоловік майже двометрового зросту – привітно зустрів нас у своїй невеличкій хаті на околиці села. Цей будинок тут знає кожна людина, отже дістатися було нескладно. Мольфар такої популярності не цурається, але до уваги журналістів зовсім не звик, про що одразу ж нас попередив. Однак ми швидко знайшли спільну мову та за смачним чаєм з карпатських трав почали бесіду. «Україна в нас єдина, проте вона така різна», – сказав Радомир із притаманним тільки гуцулам невеличким акцентом.

На його думку, час домінування в державі східних регіонів вже минув. І це не тільки через АТО (яку, до речі, він категорично відмовився обговорювати, через що ми зробили висновок про не дуже оптимістичні прогнози мольфара). Просто прийшла черга інших областей, інших міст та інших людей опікуватися Україною. «Географічні межі доволі розпливчаті, проте це центральна частина країни: Вінниця, Кіровоградщина, частково – Черкащина», – розповів Радомир. Він підкреслив, що йдеться не про конкретного політика чи політиків, а про загал мешканців тутешніх міст та сіл: «Це як нова сила для країни – духовна, енергетична, емоційна».

Своє пророцтво, яке сам мольфар називає лише «точкою зору» (так само свого часу він казав і про падіння режиму Януковича), Радомир не пов’язує із нинішніми парламентськими виборами. Проте говорить про їхню значущість для України. «Я б не покладав сподівань на політичні сили. До Верховної Ради потрапить багато нових партій, але усі обличчя в них будуть старі, а руки – вкриті кров’ю», – спрогнозував наш співрозмовник, акцентувавши увагу на тому, що більшість новостворених блоків не пройде перевірку часом – розвалиться на окремі «групи впливу», проте ця Рада пропрацює до кінця відведеного їй законом строку.

Натомість мольфар вірить у силу політиків, які лишаться поза великими партіями. «Настав час молодих, вони поведуть Україну вперед», – сказав Радомир. На його думку, таким людям буде дуже нелегко упоратися із тиском олігархічних кланів, однак їхня відданість справі та роботящість дозволить вистояти та втілити у життя свої плани. «Їх дуже не просто зламати, адже незважаючи на свою молодість, вони вже пройшли досить довгий шлях. Гадаю, вони врятують державу та складуть розбитий глечик по шматочках», – загадково повідомив мольфар.

Він впевнений у тому, що сила народу наразі сконцентрована у молоді, яка народилася в одній державі (Радянському Союзі), а зростала під прапорами другої (України). Саме вона збудує третю – зовсім іншу, нову Україну, яка буде вільною, європейською, ситою та духовно багатою. «У їхніх думках вже народжена нова Київська Русь – держава світового рівня. Вони знають, як перетворити думки на реальність», – сказав Радомир.

У той самий час він попереджує, що «київська» – це образний вислів. Адже українська столиця вже найближчим часом припинить, неначе воронка, засмоктувати сили та гроші держави та відривати від рідної землі талановиту молодь. «Все буде навпаки. Чесні люди вийдуть з Києва та повернуться до своїх витоків. Рідна земля надасть їм сил та натхнення для чудових перетворень, які відіб’ються на всіх нас», – підкреслив мольфар.

Дуже цікавою виявилася його думка щодо тих викликів, які постають зараз перед країною, напередодні зими. Він вважає, що нині українці зовсім не прислухаються до природи: живуть у бетонних коробках багатоквартирних будинків, дихають отруєним автівками повітрям, їдять синтетичну їжу. Наші діди та прадіди обходилися без усього цього «цивілізаційного» дива та були щасливими. «Чи треба вести стільки розмов навколо іноземного газу, нафти та інших постачань, адже нам все дала природа, треба користатися цією дарованою нам енергією», – научав Радомир. За його словами, певною мірою спасінням країни стане сила води, яка ніколи не вичерпається. Проте чаклун не став пояснювати, що саме мається на увазі: чи то гідроенергетика, чи то відродження Дніпра у якості транспортної артерії, чи то експорт продуктів з унікальних карпатських джерел. На наше питання, чи не має він на увазі силу води Чорного моря, яка змиє окупантів з нашої землі, мольфар посміхнувся та ухильно відповів: «Ця історія ще не написана, але, повірте, в неї щасливий фінал…».

Покинувши домівку Радомира, ми ще довго обмінювались щодо його пророцтв та відношення до них. Безумовно, можна ставитися до слів мольфара, іноді доволі неоднозначних, по-різному. Кожен сам обирає, чи вірити в них. Можна відмахнутися, мовляв, все це порожні балачки. Проте культура мольфарів – то є древній витік суто українського магічного досвіду. З дідів-прадідів такі люди передають один одному не тільки свої здібності, але й вміння використовувати їх на благо людям. Тому дуже хотілося б сподіватися на те, щоб хоча б прогноз про щасливий фінал нашого нелегкого сьогодення був дійсно пророцьким.

 

Джерело: zlatopil.com.ua

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: