Безперешкодного доступу до водойм немає через саботаж правоохоронців, – Голосний

15 червень 2020 о 16:17 - 66313

Avataradmin


Безперешкодного доступу до водойм немає через саботаж правоохоронців, – Голосний

Новий закон про забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування на Дніпропетровщині не виконується.

Про це в медіацентрі «Інформатор» розказав мешканець села Єлизаветівка Петриківського району, колишній голова Єлизаветівської сільської ради Максим Голосний.

«В турборежимі було прийнято закон, і Президент його підписав. Це закон про вільний і безперешкодний доступ до водойм. Але цей закон ніхто не поспішає виконувати, – сказав Максим Голосний. – Петриківський район. Жоден паркан, жоден шлагбаум не прибраний. На нараді в Петриківський райдержадміністрації мною було порушене питання перед керівництвом нацполіції Петриківського району – про наявність великої кількості парканів та шлагбаумів, які створюють штучні перешкоди доступу до водойм, на прикладі Блакитного озера. Розвели руками».

Нагадаємо, на території Єлизаветівської сільради знаходиться Блакитне озеро (Єлизаветівський котлован). У 2011 році паркани на ньому знесли за допомогою демілітаризованого БТРа:

«В перший раз я з цим стикнувся ще в 2011 році – тоді почали з’являтися паркани на Блакитному озері, і поліція, і прокуратура так само розводили руками. Тоді в мене було більше бажання і більше азарту доводити власним прикладом, як можна інакше.

Ми зібрали громадськість, я сів на БТР (той був демілітаризований, це була власність фермера). Під’їжджали до таких парканів, запитували: «Хлопці, чиї паркани, чиї шлагбауми?», хлопці посміхалися: «Хі-хі, ха-ха, ми не знаємо», – і просто поламали по всій довжині всі ті паркани, все вщент.

За мною їздила машина тодішнього прокурора Петриківського району, яка все це фотографувала, знімала на відео. Після того від «власників» була заява до прокурора Дніпропетровської області про те, що Голосний Максим Ігорович застосовував військову техніку, порушуючи Женевську конвенцію, проти мирних людей.

Але ця справа нічим не закінчилася, навіть не було порушено кримінальне провадження, бо правовстановлюючих документів на паркани як не було, так і немає».

Житель села Єлизаветівка вважає, що Петриківський райвідділ нацполіції демонструє в питанні доступу до водойм 100%-вий саботаж. Тим часом у його працівників з’являється не підкріплене доходами майно.

«Я хочу поговорити про заступника начальника Петриківського РВ, а саме начальника слідства Гогу Артема Михайловича. Ця людина спокійнісінько, не звертаючи жодної уваги на те, що декларує 185 тисяч гривень на рік зарплати, – це не «на руки», це «грязна зарплата», – він дуже спокійно купляє і декларує мерседес представницького класу 2012 року», – навів приклад селянин.

Гога та його авто

 

Також Максим Голосний розказав про зусилля, які сільська рада докладає для забезпечення доступу до Блакитного озера:

«На території Єлизаветівської сільської ради було щонайменше чотири прецедентні судові справи. Які Єлизаветівська сільська рада виграла, але виграла самостійно, бо поліція розводить руками, а прокуратура робить вигляд, що все гаразд.

Хочу почати зі справи № 904/8484/17, це славнозвісна «Заїмка» (назва пляжу – ред.).

Ми побачили перші паркани саме там, і людей, які з виглядом справжніх господарів пояснювали, що треба платити за прохід, проїзд, паркування автомобілів.

Ми звернулися до правоохоронних органів: до СБУ, до прокуратури, до нацполіції з проханням розібратися з цією ситуацією. Нам пояснили: «Вибачте, шановний. У 2005 році була ухвала Заводського районного суду міста Кам’янське (тоді – Дніпродзержинськ), і людина, нехай незаконно, отримала цю земельну ділянку».

Що я хочу сказати? Специфіка цієї справи полягала в тому, що «громадянин Єзіков Іван Іванович» подав до суду на «громадянина Єзікова Івана Івановича», тобто сам на себе. У судове засідання не з’являвся, і згідно рішення Заводського районного суду став власником цих будівель (колишня рибальська база Українського товариства мисливців та рибалок – ред.) на березі Блакитного озера. Нам це не сподобалось.

Правоохоронці розвели руками, нічим не змогли нам допомогти, і ми самостійно визнали в судовому порядку, – подали апеляцію, відновили строки давності, пройшли до касації, – і це право власності скасоване.

Далі, такий об’єкт – берегова смуга неподалік від «Заїмки», яка начебто стала фермерським господарством. Невідомі люди оформили це на громадянина Бородулькіна, який «проживав» у місті Кам’янському за неіснуючою адресою.

Все, що нам було відомо, це те, що на підставі ухвали Жовтневого районного суду Дніпра про забезпечення позову було зобов’язано місцевий геокадастр присвоїти кадастровий номер (справа № 201/5645/19, суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Ткаченко Наталія Василівна – ред.).

Ще справа № 18/2013/19, про визнання державного акту недійсним. Ми сьогодні знаходимося на стадії той самой – попереднього судового розгляду.

Але що слід розуміти: абсолютно всі ділянки заарештовані, знесено в апеляційному суді ухвалу про забезпечення позову, тобто те, що стало підставою для присвоєння кадастрових номерів. І фактично заборона є на ведення господарської діяльності і відчуження цих земельних ділянок. Так само самостійно, без будь-якої допомоги правоохоронних органів, ми відновлюємо справедливість».

Нагадаємо, у лютому ц.р. вступив в дію новий закон щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування. Наразі мінімальний штраф за недопуск людей до пляжу складає 3.400 гривень, максимальний – 17.000 грн.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: