Кам’янський активіст відмовився від головного забруднювача планети

28 жовтня 2019 о 09:31 - 62421

Avataradmin


Кам’янський активіст відмовився від головного забруднювача планети

Цивільний обіг пластику – головного забруднювача планети – остаточно заборонив рік тому, 24 жовтня 2018 року Європейський парламент.

«Таке рішення викликано загрозою глобальної екологічної катастрофи, пов’язаної з використанням людством пластику. Екологи всього світу б’ють на сполох щодо масштабного збитку довкіллю, що наноситься використаними пластиковими пакетами. Трильйони тон пакетів щороку опиняються на смітнику, заражаючи землю токсичними речовинами. Природним шляхом, вони розкладаються протягом 100-500 років», – йдеться у пояснювальній записці до проекту закону «Про зменшення кількості пластикових пакетів в цивільному обігу». Цей законопроект лежить у Верховній Раді з січня ц.р.

Поки ж в Україні немає ані штрафів, ані податків на пластикові вироби. Щоб спробувати добровільно відмовитися від пакувань-забруднювачів, є спеціальні дні. Останні кілька років на початку липня активісти проводять «День без поліетилену». Та виконавчий директор кам’янської громадської екологічної організації «Голос Природи» Євген Колішевський вважає: щоб відмовитися від пластику особливий день не потрібен. Головне – це наполегливе бажання не залишати після себе сміття та піклування про наступні покоління.

* * *

Велика корзинка, у ній банка, авоська, полотняна торбинка – з таким арсеналом Євген Колішевський ходить за покупками. 20 років він уникає пластикових пакетів та пакувань. Згадує, що відмовитися від них було не надто складно, альтернативу знайшов швидко. У скляну банку з-під соку Євген купує молоко, у багаторазовий лоток – яйця, у маленький полотняний мішечок – крупу, у авоську – кавун чи диню, і все складає у велику корзину, зроблену з лози.

За кілька років фермери на місцевому ринку вже запам’ятали екоактивіста і не дивуються, коли той відмовляється від пакетів.

 

 

«Культура використання пластика, поліетиленових пакетів, пластикових пакувань дуже сильно увійшла в побутову культуру. І відмовитися від цього відразу вкрай складно. Крім того, куди б ви не прийшли, вам весь час нав’язують пластик. Вам доводиться повертати його, а люди навіть ображаються», – розповідає Євген.

Є кілька продуктів, з якими можуть виникати складнощі. Наприклад, якщо купу вати свіже м’ясо, заморожену рибу або оселедець. Але такої «вибагливої» у пакуванні їжі небагато, каже Євген Колішевський. І для неї можна використовувати «зелені» пакети – ті, що розкладаються без залишку за кілька років. Тільки після ужитку такі потрібно окремо збирати та здавати на подальшу переробку.

* * *

Полотняними сумками користуються і в Швеції. Житель цієї країни Артем Косенко розповів нам, що щодня у супермаркетах зустрічає шведів із полотняними торбинками. З ними ходить як молодь, так і дорослі.

Уважно поводитися зі сміттям у Швеції привчають штрафами та соціальними проектами.

«Є соціальна реклама, я бачив її. На ютубі зустрічається і в телевізорі. Одна – для пластикових пакетів і одна – для того, щоб ти йшов в спеціальні місця, де ти можеш здати пластикові пляшки або бляшані пляшки», – розповідає Артем.

Крім того, у деяких європейських країнах діє податок на пластик. У Великобританії це допомогло скоротити використання пакетів на 85%, а в Ірландії – на всі 90%. З 2020 року уряд Швеції планує ввести новий податок на пластикові пакети. Після схвалення цієї ініціативи їхня вартість може вирости до 7 шведських крон (168 гривень – ред.).

* * *

На базі кам’янського «Голоса Природи» привчають всіх охочих жити екологічно. Євген разом з іншими членами громадської організації проводить лекції та тренінги, щоб люди усвідомлювали важливість відмови від пластику та необхідність сортування сміття.

Також тут виробляють та розповсюджують екологічні торбинки. Шиють їх із тканини, і одна така може замінити великий пакет.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: