Швидко та зручно: як Центр виконання рішень спрощує життя

20 жовтня 2019 о 09:12 - 83420

Avataradmin


Швидко та зручно: як Центр виконання рішень спрощує життя

Неефективність Державної виконавчої служби (ДВС) ще донедавна вводила у відчай українців-стягувачів та відлякувала іноземних інвесторів. Європейський суд з прав людини наголошував, що в Україні невиконання рішень судів є хронічним та підриває верховенство права.

Тож проєвропейські зміни задля обов’язковості виконання судових рішень та рішень інших органів передбачали, зокрема, забезпечення автоматизованої взаємодії ДВС з такими органами, як Державна фіскальна служба, Пенсійний фонд, Національна поліція та створення нових офісів європейського зразка – Центрів виконання рішень.

Результат реформи – у 2018 році органами ДВС підвищено відсоток фактичного виконання судових рішень до 40% (2016 – 5%, 2017 – 18%).

Центр виконання рішень у Дніпропетровській області був відкритий 21 грудня 2018 р. і працює за принципом «єдиного вікна» в межах нашої області. Відвідувач може тут отримати інформацію про будь-які свої борги або своїх боржників: по аліментах, заробітній платі, податках, кредитах, штрафах…

Наша область стала пілотною у апробації європейських стандартів виконання рішень суду і вже може похвалитися: за 9 місяців центр відвідали майже 2.500 громадян.

 

 

«До нас звертаються особи, які є боржниками у виконавчому провадженні або стягувачами, і громадяни, які не розуміють, чи підпадають під ці категорії, але хочуть дізнатися. Так, це можуть бути штрафи архітектурно-будівельної інспекції, адміністративної комісії виконкомів, стягнення аліментів тощо. Це стягнення, які взагалі передбачені в нашій державі», – розповідає спеціалістка відділу виконання рішень Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Тетяна Данилевська.

На вході вас зустрічає спеціаліст, який допомагає відвідувачам зорієнтуватися.

«Надрукувати заяву на звернення на відкриття виконавчого провадження, отримати чек до електронної черги, допомогти у оплаті», – розповідає Інна Корпусенко про свою щоденну роботу. Після сповіщення електронної системи відвідувач потрапляє до спеціаліста. В нього можна отримати не тільки інформацію про заборгованість, але і допомогу в оформленні документів чи просто консультацію. А ще – одразу виконати рішення суду – сплатити штраф через термінал.

При відвідуванні центру – місце проживання не важливе. Послуги доступні для всіх мешканців області.

 

КОНТАКТИ

Адреса: м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 2. Телефон: (056) 767-72-01, 767-72 03, e-mail: cvr@dp.dvs.gov.ua. Графік роботи: Понеділок-четвер: 09:00-18:00, п’ятниця: 09:00-16:45.

 

Дніпровський центр виконання рішень був першим в Україні. Вже після нього створили ще чотири такі.

«Ми спілкувались з колегами. Вони брали за взірець будь-які речі від нас. Особливо – дитячий куточок. Він викликав дуже великі враження на працівників інших областей. Тому багато перейняли від нас. Я радий розповсюджувати наш досвід», – ділиться заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби у області Андрій П’ятницький.

Такий центр, як у Дніпрі, мають відкрити ще у 10 областях. Подібні заклади працюють і в країнах Європейського Союзу. Аби стягувати та оплачувати борги було набагато простіше – без бюрократичних перепон.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: