Дніпро – під «Громадським контролем»

07 вересня 2019 о 12:50 - 13485

Avataradmin


Дніпро – під «Громадським контролем»

Українці вважають корупцію найбільшою проблемою в країні. Через вплив корупції гинуть люди: комусь невистачило ліків, хтось постраждав від неякісного ремонту, а когось збила автівка, за кермом якої був злісний порушник ПДД, що від куплявся від попередніх покарань.

Завдяки Європейському Союзу в Україні стартувала антикорупційна реформа та розвивається громадський сектор. Прикладом цьому – організація «Громадський контроль», що вдало бореться з корупцією, як у Дніпропетровській, так і в інших областях країни.

Після Революції Гідності купка дніпровських ентузіастів, здебільшого – представники середнього класу, об’єдналися в громадську організацію «Платформа Громадський контроль». Вони вперше гучно заявили про себе на березневій сесії Дніпропетровської міськради в 2015 році, коли вийшли до трибуни з вимогою до депутатів.

«Ми тоді вирішили, що міська рада має відкрити більше інформації, ніж вона відкривається згідно з законом. Розробили проект рішення, в якому було десь близько 50 пунктів, які передбачали відкриття на той момент революційної інформації для місцевого само врядування», – згадує Артем Романюков, голова правління ГО «Платформа Громадський контроль» (далі – «Громадський контроль»).

Саме в 2015-му громадська організація офіційно за реєструвалася та налагодила процеси діяльності по декільком напрямках, один з яких – антикорупційна діяльність.

За словами заступника голови правління «Громадського контролю» Дениса Селіна, в сфері боротьби з корупцією активісти, з одного боку, «продавлюють» проекти рішень для органів місцевого самоврядування, які полегшують викриття корупції на місцевому рівні. З іншого боку – публікують антикорупційні розслідування.

«Ми вибудовуємо повний цикл. Спочатку робимо якусь публікацію, де бачимо, що є погана ситуація в тій чи іншій сфері. Після цього наші юристи пишуть звернення до правоохоронців. Якщо право охоронці не відкривають кримінальне провадження, то ми можемо звертатися до суду, щоби його відкрили», – розповідає Селін.

За декілька років команда активістів опублікувала десятки розслідувань, за матеріалами яких відкривали кримінальні провадження.

Зокрема, проти директора департаменту житлового господарства Дніпровської міськради Владислава Грицая. «Громадський контроль» виявив, що департамент встановлює у Дніпрі «фіктивні» ліфти за завищеними цінами.

У 2018 було оприлюднене розслідування про «польських» шляхобудівників. Активісти з’ясували, що компанія, яка виграє тендери на ремонт доріг у Дніпрі, пов’язана з бізнес-партнером мера Дніпра Бориса Філатова – Геннадієм Корбаном. Бізнесмен подав на «Громадський контроль» до суду, зажадавши спростування, але у першій інстанції програв. Зараз готується до розгляду його апеляція.

Денис Селін вказує на те, що їхня організація, де 17 людей працюють на повній зайнятості, не змогла б існувати без підтримки міжнародних організацій.

«Після Революції Гідності європейські інституції стали більше коштів виділяти на Україну. Вони зрозуміли, що Україна – це частина Європи в широкому сенсі. І стали в своїх бюджетах закладати кошти на підтримку громадських об’єднань, змін в Україні. До речі, гранти – вони ж даються не тільки громадським об’єднанням, велика кількість грантів йде державним інституціям, щоб там відбувалися зміни», – пояснює він.

Антикорупційна ре форма, яку почали впроваджувати в Україні завдяки вимогам Європейського Союзу заради безвізового ре жиму, включала й створення Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Представники дніпровського «Громадського контролю» теж зробили свій внесок в розбудову нової інституції європейського зразку.

«Ми делегували свого представника в Раду громадського контролю НАБУ і це були три скликання. На ці скликання, особливо на друге і третє, припало формування кадрового складу Національного антикорупційного бюро. Рада громадського контролю бере безпосередню участь у відборі персоналу в НАБУ.

І наша організація забезпечувала два роки поспіль деталь ний аналіз всіх претендентів на посади в НАБУ для того, щоб комісія, за участі, знову ж таки, представників громадськості, обирала або не обирала того чи іншого кандидата на посаду.

Я вважаю, що ми з цією роботою впоралися добре. Тому що скільки б не було спроб, жоден спів робітник НАБУ на сьогоднішній день не спійманий на корупції, на хабарі», – розповідає про роботу організації на національному рівні Артем Романюков.

Серед перемог організації найбільшою він вважає те, що їхня команда першою в Україні впровадила на Дніпропетровщині електронну систему публічних закупівель ProZorro. Ще до того, як та стала обов’язковою.

Наразі «Громадський контроль» продовжує моніторити публічні закупівлі. За часи своєї діяльності активісти зупинили корупційно небезпечних угод на сотні мільйонів гривень.

У грудні 2017 року журнал «Новое время» відніс Артема Романюкова та Дениса Селіна до «Людей Нового Часу» – до українців, які встановлюють нові стандарти в різних сферах життя.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: