Поліцейські офіцери Новоолександрівської громади: стрілянина, складнощі з райвідділком та зв’язки з громадою

29 серпня 2019 о 10:12 - 13833

Avataradmin


Поліцейські офіцери Новоолександрівської громади: стрілянина, складнощі з райвідділком та зв’язки з громадою

Протягом останніх років в суспільстві та ЗМІ збільшилась кількість обговорень щодо проведення реформ в державі. Чи не найбільша увага приділяється одним з наймасштабніших змін – реформі децентралізації та реформуванню в правоохоронних органах.

Дніпропетровська область є одним із лідерів з децентралізації і на сьогодні має 62 сформовані об’єднані територіальні громади. В свою чергу, МВС України розпочато реформу з охорони правопорядку.

Ми розкажемо вам про старт нового проекту «Поліцейський офіцер громади».

Необхідність цього проекту назрівала вже давно. Сьогодні звичайні дільничні не в змозі забезпечити оперативну допомогу жителям віддалених сіл та селищ. Вони постійно відволікаються від своєї безпосередньої роботи – виконують не властиві для них обов’язки, такі, як охорона, конвоювання, залучення до чергувань у відділах поліції і тому подібне. Через це люди у громадах інколи протягом тривалого часу навіть не бачать своїх поліцейських.

За даними Національної поліції України, у 2019 році поліцейські офіцери з’являться у 802 об’єднаних територіальних громадах, а у 2020-му – на решті території країни. Мета створення інституції поліцейського офіцера громади – підвищити рівень поліцейського сервісу на всій території держави і в тому числі у самих віддалених населених пунктах. Також проект допоможе забезпечити відкриту та тісну співпрацю громади та поліції заради створення безпечного середовища, де поліцейський офіцер – це частина громади.

Почали з Дніпропетровщини. Після відбору, профільних тестів, співбесід та випробування на детекторі брехні 34 підготовлених поліцейських замінили собою дільничних в 22-х об’єднаних територіальних громадах.

З метою висвітлення реформи Національної поліції «Поліцейський офіцер громади», а також проведення відкритого обговорення її втілення, журналісти газети «Лица», яку видає Громадська організація «Люстраційна Антикорупційна рада Придніпров’я», наприкінці липня поточного року відвідали Новоолександрівку Дніпровського району. Це село є центром створеної у 2015 році сільської об’єднаної територіальної громади (ОТГ), до якої входить 12 навколишніх сіл з населенням понад 11.000 осіб.

На території громади з 01 червня 2019 року приступили до роботи два поліцейські офіцери громади – старші лейтенанти поліції С. О. Шлома та Ю. Д. Сармін.

 

 

Кожен з них окремо забезпечений новим службовим автомобілем, планшетом, новою формою. Відтепер офіцери мають нові повноваження і завжди працюють поруч із мешканцями, кожний на своїй дільниці, які розподілили між собою.

Приємне враження складається від того, що члени місцевого самоврядування, актив і голова громади О. О. Візір виявляють зацікавленість у забезпеченні правопорядку на своїй території та всіляко сприяють впровадженню реформи Нацполіції.

Громадою виділене відповідне приміщення для поліцейської станції, в якому за рахунок власних коштів ОТГ проведено ремонт. Приміщення має табличку «Поліцейська станція» із підсвічуванням, також забезпечене умеблюванням, металевою шафою та інвентарем, необхідною комп’ютерною оргтехнікою та витратними матеріалами. Активістами громади роздруковані інформаційні листівки-пям’ятки з контактними телефонами офіцерів громади, які розповсюджуються серед населення.

Поліцейські офіцери громади основним своїм завданням вважають завоювання довіри громадян, тому всіляко намагаються своєю роботою довести це на практиці. Тільки за перший місяць роботи ними особисто було затримано шість осіб за скоєння тяжких кримінальних злочинів.

 

 

При відкритому обговоренні впровадження на практиці реформи «Поліцейський офіцер громади», яке проводилося в парку біля Новоолександрівської сільради у формі дискусії «відкритий мікрофон» – за участю поліцейських офіцерів, журналістів, активу самоврядування та мешканців Новоолександрівської громади, – висвітлені питання щодо цілей самої реформи та ситуації з безпекою в ОТГ. До відома мешканців доведена інформація про наявні досягнення та окремі проблеми.

Учасники обговорення отримали можливість особисто задати запитання різного характеру як офіцерам, так і активу та голові громади, а також внести свої пропозиції щодо поліпшення у сфері безпеки. Людей цікавили різноманітні питання: щодо умов конкурсного відбору до проекту, можливостей звернення до офіцерів за допомогою, часу прибуття їх за викликом, обладнання проблемних місць камерами відеоспостереження та вуличним освітленням, ремонту доріг, спалювання сміття на прибудинкових територіях тощо. На всі запитання офіцерами та представниками місцевого самоврядування були надані вичерпні відповіді.

 

 

З метою визначення, наскільки жителі Новоолександрівської громади обізнані у питаннях реформи поліції, нами було проведене соціологічне дослідження. Всього опитано 33 респонденти, з них: 30% чоловіки (10 осіб) та 70% жінки (23). За віковою нормою респондентів: молодь складала 55% (18), люди середнього віку – 33% (11), особи похилого віку – 12% (4).

Ступінь довіри мешканців громади до роботи Нацполіції можна оцінити як «скоріше довіряють», оскільки позитивні оцінки надали 76% (25 мешканців), і, відповідно, 24% опитуваних (8) надали негативну оцінку.

Більше половини респондентів – 52% – відповіли, що вони поінформовані про проект «Поліцейський офіцер громади», при цьому 79% опитуваних (20) знають імена та прізвища офіцерів та їх телефони або вже бачили їх в обличчя. За час роботи офіцерів поліції 2 особи з числа опитуваних звертались до них за вирішенням своїх питань, при цьому один повністю задоволений результатами дій офіцера, інший – ні (причину повідомити відмовився).

 

Під час заходу Відкритий мікрофон» у Новоолександрівці (зліва направо: поліцейський офіцер Новоолександрівської громади Юрій Сармін, Вадим Чепурко, поліцейський офіцер Новоолександрівської громади Сергій Шлома, місцеві мешканці)

 

Оцінка рівня особистої безпеки жителів села свідчить, що серед опитуваних 54% (18 осіб) відчувають себе швидше безпечно або цілком безпечно, 15% (5) – відчувають себе в небезпеці, 31% (10) з оцінкою не визначились.

На думку 37% (12 осіб) рівень безпеки життя в Новоолександрівській ОТГ за останні два місяці (з часу, як приступили до несення служби поліцейські офіцери громади – ред.) покращився, 27% (9) вважають, що він не змінився, 9% (3) відмічають погіршення рівня безпеки і 27% (9) з відповіддю не визначились.

Небезпечними факторами для себе та своїх близьких 33% (11 осіб) назвали можливість нападу хуліганів, 61% (20) – крадіжки особистого майна з будинків чи квартир, 48% (16) – вуличні пограбування. 21% (7 осіб) тривожить можливість стати жертвами злочинів на сексуальному ґрунті і 9% (3) до таких факторів віднесли домашнє насильство. Також 45% (15 осіб) до найнебезпечніших факторів віднесли дорожньо-транспортні пригоди і 24% (8) – викрадення автомототранспорту.

Респонденти висловили наступні побажання своїм поліцейським офіцерам:

*    бути добре обізнаними як в адміністративному, так і кримінальному законодавстві;
*   володіти юридичною лексикою та завжди коректно поводитись з громадянами;
*    відвідувати всі, без виключення, домоволодіння в громаді хоча б раз на рік;
*    здійснювати відповідну профілактику з метою протидії дрібним правопорушенням;
*    частіше проводити бесіди та зустрічі з мешканцями громади;
*    більше часу приділяти патрулюванню території, яку обслуговують.

За результатами опитування жителів та обговорення реформи під час зустрічі можна зробити висновок, що і громадяни, і офіцери поліції не аби як зацікавлені в успішній реалізації проекту і намагаються спільно працювати над вирішення проблем та викликів, які постають перед ними.

На поліцейських офіцерах громади наразі лежить величезна відповідальність за безпеку в громаді та захищеність мешканців від протиправних та кримінальних посягань. Маємо надію, що вони докладуть необхідних зусиль для того, щоб жителі Новоолександрівської громади відчували себе і жили у безпеці.

 

Інтерв’ю з офіцерами

– Хто такий офіцер громади?

Сергій Шлома (С.Ш.): Ця посада в собі об’єднує і слідчий підрозділ, і патрульну поліцію, і розшукову діяльність. Це універсальний солдат, можна сказати.

– Чи можна сказати, що офіцер громади, це як раніше дільничний?

С.Ш.: Більш розширені функції. Наприклад, маємо право зупиняти транспортний засіб при порушенні правил дорожнього руху та виносити постанови.

За перший місяць нашої роботи нами було затримано не менше шести осіб за вчинення кримінальних правопорушень – тяжких або особливо тяжких злочинів. Декілька людей навіть одразу були направлені до ізолятору тимчасового тримання.

Ми на місті затримуємо, проводимо всі ті дії, які необхідно. Потім, якщо потрібна допомога, ми викликаємо або групу швидкого реагування, або спецпідрозділ КОРД (Корпус Оперативно­Раптової Дії, підрозділ поліції особливого призначення Національної поліції України – ред.). Залежить від ситуації.

– Скільки триває робочий день?

Юрій Сармін (Ю.С.): Робочий день в нас розпочинається з дев’ятої ранку. Закінчується робочий день по плану в шість вечора, але також затримуємося.

С.Ш.: В годину ночі дзвонять. На звернення громадян ми реагуємо. Хоча, згідно з наказом, ми повинні реагувати лише на тяжкі та особливо тяжкі злочини. Поки, мінімум, я думаю, рік, ми будемо реагувати на всі виклики, щоб зрозуміти для себе, хто де мешкає і хто чим займається.

Ю.С.: До 20 хвилин ми прибуваємо на місце скоєння…

С.Ш.: Кожного дня об’їж­джаємо. Працюємо вдвох, але трішки між собою розподілили територію, щоб полегше було. А так працюємо разом.

Ю.С.: Об’їзд території робимо щоранку, як заїжджаємо на ОТГ. Та ввечері, перед тим, як їхати додому.

– Ви проживаєте на території обслуговування?

С.Ш.: Поки що ні. Це розглядається, про це спілкуємося. Не все відразу. Ми ж не можемо прийти і сказати: «Так, давайте, де мені жити!».

Скоро буде два місяці, як працюємо (з офіцерами спілкувалися наприкінці липня 2019 року – авт.).

 

ЦИТАТА

«Головна наша мета – довіра громадян. Ми з усіма громадянами зустрічаємося, спілкуємося, кожного вислуховуємо».

Сергій Шлома (зліва) та Юрій Сармін

 

– За цей час вже скоювали на території громади якісь тяжкі злочини?

С.Ш.: За перший місяць у нас стрілянина тут була. З рушниці стріляли. Ми викликали спецпідрозділ КОРД, штурмовали будівлю.

Ми правильно відпрацювали. Вдвох оточили будівлю, не дали відійти правопорушнику.

Затримали громадян, які залізли в подвір’я, в будинок. Вони почали вже збирати речі. Зібрали речі і тільки хотіли виносити, ми приїхали, затримали їх відразу обох.

Реагуємо швидко. Більш того, ці виклики відбувалися не через лінію «102», а конкретно на наші телефони.

– До речі, а мешканці знають ваші телефони?

С.Ш.: Зараз розповсюджуємо візитівки. Була проведена зустріч. Під час однієї зустрічі, активіст з громади взяв на себе обов’язок роздрукувати листівки з нашими номерами телефонів.

Звичайно, ми їздимо і під час особистого спілкування роздаємо візитівки.

 

ЦИТАТА

«Я б не сказав, що дуже кримінальна в нас громада. Але, вистачає. Без праці не сидимо».

 

Ю.С.: Головна наша мета – довіра громадян. Ми з усіма громадянами зустрічаємося, спілкуємося, кожного вислуховуємо.

С.Ш.: Зараз трішки змінена філософія роботи поліції. По­перше, це «комьюніті­поліція» – співпраця з громадою, громадянами. Це для нас пріоритет. Суть цього проекту – що ми є частиною громади. Якщо от це реалізується в повній мірі, це буде дуже сильний тандем «громада – поліцейські офіцери громади».

– Раніше, я знаю, іноді поліцейські докуповували за свої кошти папір на принтери, краску. Збереглася така «традиція»?

С.Ш.: У нас тільки повне забезпечення. У нас навіть не виникає думки, десь щось докупити.

– Криміногенна ситуація яка в вашій громаді?

С.Ш.: Як і в інших громадах. Є такі злочини, які називаються сезонними, що відбуваються по закінченню літа, коли приходить осінь. Дачники їдуть додому, і крадії починають красти речі з дачних будинків. Це ще попереду. А так, я б не сказав, що дуже кримінальна в нас громада. Але, вистачає. Без праці не сидимо.

Ю.С.: Також громадяни почали надавати нам більше інформації.

– А співпраця з райвідділком нормальна?

С.Ш.: Погана, не хочуть працювати. Скажу відверто. Ми – затримали, вони – відпускають. Ось як виходить.

Треба змінювати. Райвідділки живуть ще старим принципом – в них протокольна система. В них критерії оцінювання їхньої роботи – по протоколу.

В нас, згідно законодавства, критерій оцінки роботи поліцейського – довіра населення. І цю філософію треба зрозуміти. Не всі це розуміють. Ми цьому навчалися. Ми з цим сюди прийшли. Райвід­­ ділки цього не розуміють і… конфлікт.

Поки що райвідділки не розуміють, для чого ми тут. І намагаються нас завалити, як звичайних дільничних, як це було раніше, всіма матеріалами. Зараз є наказ 2442, згідно якого всі мате­­ ріали, які недопрацьовані і мали бути відпрацьовані групою швидкого реагування під час виклику, ми не будемо їх розглядати.

– Чи є у вас піднаглядні?

Ю.С.: У нас на кожного піднаглядного є своя папка, кожного перевіряємо не менш двох разів на тиждень. Також у нас є особи, які формально підпадають під нагляд. Вони перевіряються один раз на тиждень. Також, в нас є особи – так звана категорія кривдників в сім’ї. Це особи, які вчиняють домашні конфлікти.

Є великою проблемою домашнє насильство, і на даний час ми боремося. Законодавчі зміни вступили в силу щодо домашнього насильства. На даний час ми можемо винести терміново заборонний припис на спілкування з постраждалою особою.

С.Ш.: Припис залишити територію, де перебуває постраждала особа, на термін аж до 10 діб. Навіть, якщо це його, кривдника, власність.

– Важко працювати офі­цером громади?

С.Ш.: Не легко.

Ю.С.: Дуже багато людей, дуже багато проблем.

 

Голова Новоолександрівської ОТГ Олександр Візір: «Дій сам по закону і підтримуй у цьому всіх»

Під час «Відкритого мікрофону» 26 липня до мешканців Новоолександрівської сільської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) звернувся голова громади Візір Олександр Олексійович:

– На наших очах в нашій громаді з’явилися два таких гарних офіцера. Ми приймали участь в їхньому відборі, була конкурсна програма, потім вони пройшли додаткову підготовку на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ (ДДУВС). І ось уже місяць працюють.

Що ми відчули за цей час? Дійсно, багато позитивних відгуків від наших мешканців. Хлопці завжди реагують

на всі звернення. І саме, мабуть, го­ловне – те, що зменшилась кількість правопорушень на території громади. Всі дійсно відчувають, що є око, яке відслідковує, і всі, хто порушує закон, підлягають покаранню. Покарання, поки – це виховна робота. Намагає­-

мося разом з нашими офіцерами довести, щоб всі мешканці сумлінно відносились до виконання законів, з повагою, підтримкою один одного. І, мабуть, тому, що ця робота проводиться спільно сільрадою та поліцейськими офіцерами громади, і маємо такий результат.

Але хотілося б більшої активності наших мешканців – для того, щоб почувалося безпечно завжди, кожну хвилину, кожну секунду. Ми розуміємо, що в нас дуже складна територія – в тому відношенні, що ми знаходимося поряд з містом.

Багато в нас мешкає невідомих осіб, тому що проводяться будівельні роботи на території і багато працює людей, які проживають в місті, а ми не знаємо їхніх повадок, не знаємо їхніх напрямків. І тому буває так, що на об’єкті, де вони працюють, відбуваються крадіжки, і з часом з’ясовується причина цих крадіжок: не виконана домовленість між однією і другою стороною.

Домовленість була виконати один об’єм роботи, а хазяїну показалося, що не повністю чи неякісно проведена робота. І він каже, наприклад: «Я тобі заплачу лише 50%». А з часом… Людина ж побувала на цьому об’єкті, знає всі плюси і мінуси. Хазяїн від’їжджає, немає його на території – все, той спокійно заходить у будинок і здійснює крадіжку. Отакі моменти ще бувають.

Тобто, мешканці самі також повинні дбати про збереження свого майна.

 

Голова Новоолександрівської ОТГ Олександр Візір серед старших лейтенантів поліції

 

Для цього ми, спільно з поліцейськими офіцерами, розповсюджуємо спеціальні буклетики, як діяти, якщо ти замітив чужого у селі. Ми працюємо над таким проектом.

Також додатково допомагають нам офіцери у сфері благоустрою. На сьогоднішній день до 70% охоплена вся територія врученню таких пам’яток – як утримувати свою територію, там є контактні телефони наших офіцерів.

Під час підготовки до нового навчального року у нашому перспективному плані передбачена співпраця з нашими учнями – як їм діяти в разі будь-яких непередбачуваних обставин, і запланована також спільна робота з батьківськими комітетами, участь у батьківських зборах.

 

Олександр Візір Та Наталія Скрипаль вручають приз – пісочний годинник – найактивнішому виступаючому на дискусії «Відкритий мікрофон»

 

Тобто, планів багато, і коли ми спільно будемо діяти, тоді буде і позитивний результат.

І хотілося б, щоб цей напрямок – «Поліцейський офіцер громади» – підтримувався керівництвом нашої держави. Це гарний проект. Наша Дніпропетровська область є лідером в ньому. Сьогодні цей проект поширився вже і на Кіровоградську область. Тобто ми, як то кажуть, задали тон.

І на сьогодні у нашій Дніпропет­ровській області працює 32 таких офіцера. Думаю, що цей досвід, який ми вже здобули, буде поширюватися. Тому що безпека – вона залежить не тільки від дій однієї громади, а від дій усіх громад нашої області і усієї України.

У зв’язку з сьогоднішнім станом в Україні, хотілося б, щоб не було проявів використання боєприпасів. Бо кожного дня передають – то там хтось підірвався на гранаті, то там боєприпаси застосували, в результаті чого гинуть і діти. Це велике недопрацювання всіх нас. І проекти з безпеки повинні виховувати нашу свідомість, усіх мешканців, щоб вона була направлена на те, що – дій сам по закону і підтримуй у цьому всіх. Щоб наше життя дійсно стало безпечним. Тому що всі знаємо: життя дається один раз і тому його треба охороняти і завжди дбати про майбутнє.

Мені дуже приємно, що Новоолександрівська громада взяла участь у проекті «Поліцейській офіцер громади». І дуже хочеться, щоб це стало не показним проектом, а законом нашого життя.

Лонгрід підготували
керівниця проекту ГО «ЛАРП» «Мультимедійна інформаційна кампанія
«Поліцейський офіцер нашої громади» у 10-х громадах
на території Дніпропетровської області» Наталія Скрипаль,
експерт-консультант проекту, полковник міліції Вадим Чепурко,
відеооператор-відеорежисер В’ячеслав Хорошун,
журналісти Антон Філіппов, Олена Гарагуц, Петро Грицаюк

Повний запис дискусії «Відкритий мікрофон» 26 липня 2019 р. у Новоолександрівській сільській об’єднаній територіальній громаді   – тут.

Мультимедійна інформаційна кампанія «Поліцейський офіцер нашої громади» ГО «ЛАРП» у 10-х громадах на території Дніпропетровської області стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданої за проектом USAID «Медійна програма в Україні», який реалізує міжнародна організація Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «ЛАРП» і необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: