Про любов до «чорного налу»

25 жовтня 2018 о 10:17 - 10749

Avataradmin


Про любов до «чорного налу»

«Кажуть, що якщо Ви бажаєте управляти людьми, треба зняти всі табу, залякати людей та тримати їх у зубожінні, і тоді Ви будете маніпулювати ними так, як заманеться. Ось це зараз і відбувається у Петриківському районі, – каже голова Миколаївської селищної ради Володимир Погребняк. – Керівники у Петриківському районі або не розуміють, що Україні потрібен розвиток, або це навмисно робиться, але економіка у даному районі повністю знищена. А по статті 111 «Державна зрада» Кримінального кодексу України знищення економіки якраз і вважається зрадою. І, таким чином, я думаю, що ми прийдемо до того моменту, коли люди, які винуваті у нищенні держави Україна, будуть відповідати за свої дії».

Слова екс-атошника Погребняка не голослівні: депресивна Миколаївка має бюджет 290 тис. грн, а зарплатний фонд селищної ради – 400 тис.

«Грошей нема. Але вони могли б бути. Даю вам приклад. Якраз на території Миколаївської селищної ради орної землі – 1.600 га, але надходжень до бюджету від цієї землі – в межах 68 тис. грн», – каже помічник-консультант на громадських засадах народного депутата Купрія, до округу якого входить селище, Олег Потапенко.

– Це скільки відсотків від норми? – питаю.

– 10%. І не можна звинувачувати голову чи депутатів Миколаївки у бездіяльності по надходженню коштів до бюджету, бо ці землі пайові, які є власністю фізичних осіб, вони розташовані за межами населеного пункту. А землі, які знаходяться за межами населеного пункту, не підконтрольні селищній раді. Ними має опікуватися адміністрація Петриківського району.

– А скільки повинно надходити від цих 1.600 гектарів?

– В межах 500 тисяч гривень. Це якщо порахувати нормативно-грошову оцінку, яка доведена. Ось вам і бюджет…

«Офіційно, у Петриківському районі понад 42 тисячі гектар орної землі. Якщо взяти дані оподаткування, то, мабуть, і 40% надходжень немає від цих земель до місцевого бюджету. Керівництву Петриківського району вигідно жити на дотаційні кошти і нічого не робити для того, щоб петриківська земля наповнювала бюджет для розбудови.

Керівник, який скоро 5 років на посаді голови райдержадміністрації і є розпорядником бюджетних коштів, ніяк не опікується, щоб з земель наповнювався бюджет, значить, йому вигідно, щоб кошти ці як «чорний нал» йшли в інший карман. А потім їх використовувати чи у виборчому процесі, чи на власне збагачення, чи, навіть, у підтримку країни-агресора.

Якщо ми візьмемо реформу децентралізації, то у Петриківському районі це питання стоїть на нульовому рівні. З Божою поміччю, спромоглися утворити петриківсько-хутірську громаду (Петриківську селищну об’єднану територіальну громаду у складі Петриківської селищної ради та Хутірської сільської громади – авт.), по якій на сьогоднішній день є дуже велике питання, на скільки вона далі буде дієва і спроможна. І більше немає ніякого утвореного ОТГ. Чому?

Тому що керівництву не вигідно їх утворювати. Хочуть сидіти на своїх посадах і далі, отримуючи кошти, надприбутки, отримуючи непомірні виплати і до них же 200-300-відсоткові премії нічим не виправдані, в той час, як весь район знаходиться в зубожілому стані і котиться вниз.

Якщо є якісь надбання – то це ініціативи самих підприємців, фермерів, які покращують інфраструктуру, не дивлячись на податковий тиск, не дивлячись на суттєві відсотки по кредитуванню, що в крайні – війна… Виключно на власній ініціативі, на родинних зв’язках люди покращують інфраструктуру. І то, лише в самій Петриківці. Якщо ми беремо інші населенні пункти, то ще просто жах», – констатує уродженець села Курилівка Олег Петренко.

До президентських виборів півроку. «Готові?» – питаємо голову Петриківської районної виборчої комісії (РВК) Василя Сектименка.

У відповідь він повів журналістів по крутих сходинках на 2-й поверх петриківського «білого дому», у коморку площею 5 квадратних метрів.

«Ну от скажіть, тут помістяться 18 членів комісії? Мені, щоб на свій стілець пролізти – треба перелазити секретаря РВК! А бабушка якась як попаде у комісію? По тих сходах вона не находиться!» – запалюється голова РВК. Підприємець до війни, у цьому році він демобізувався з АТО. Екс-розвідник, член ВО «Свобода» Василь Сектименко, повернувшись на батьківщину, отримав …погрози про «погану участь»:

«До виконання обов’язків голови РВК я приступив 31 травня ц.р. Я прийшов з АТО і мене назначили головою комісії замість Юхименко. Але він мені ділов не передав ніяких, ні печатки, ні сейфа. Потім вони украли печатки з сейфа. Я визвав поліцію, але не можу порушити кримінальне провадження із-за того, що я не принімав їх (печатки). Як я можу заявити, що вони пропали, як я їх по передачі не приймав?

Петриківська районна виборча комісія не може повноцінно працювати із-за того, що нам мішає петриківська влада во главє зі Столбченком. Вже одне попередження я отримав від нього особисто: якщо я не буду виконувати вказівки, на мене чекатиме погана участь – закінчиться моя кар’єра, як в бізнесі, так і політична».

А хто ж той щур тиловий, голова Петриківсько РДА, що керує районом з квітня 2014-го року? А це – Андрій Столбченко, нікопольський барига «з гнільцой». Синок начальника Головного планово-економічного управління, заступника голови Дніпропетровського облвиконкому часів пізднього СРСР.

А його синок, Андрій Андрійович Столбченко – зараз продовжує дідівську династію на посаді головного спеціаліста відділу фінансів установ освіти і культури управління фінансів невиробничої сфери Департаменту фінансів Дніпропетровської облдержадміністрації. Як в 2016-му металургійну академію закінчив, так зразу головним спеціалістом і став. Гени!

Столбченко-молодший працює у ОДА (фото – з Facebook)

Ось, наприклад, мати, Ольга Вікторівна – згідно декларації чоловіка, за 2015-2017 роки заробила: 2015 – 22 грн (проценти), 2016 – 0 грн, 2017 – 0 грн, при цьому у в 2016-ому купила автомобіль Toyota Auris 2013 р.в. за 140 тис. гривень. І це нічого, що навіть на сьогодні Toyota Auris 2013 р.в., в средньому, торгується по $12,8 тис. – вона її купила за $5,6 тис.

І брат рідний Андрія Анатолійовича такий же планово-економічний унікум. Внікайте! Фірма ООО «Науково-виробниче об’єднання «Ера» (ЄДРПОУ: 19311493), де брати – співзасновники, якій Столбченко-голова РДА у 2016 році позичив 1.626.663 грн, 25% якої він володіє і якою керує його брат Сергій Анатолійович, за останні десять років, за даними аналітичної платформи YouControl, отримала прибуток …10 тисяч гривень. У 2009-му, а з тих пір податок на прибуток не платила, бо декларує наростаючим підсумком суцільні збитки, які погасити не взмозі:

* за 2010 год – -140 тис грн,
* за 2011 год – -140 тис грн,
* за 2012 год – діяльності не вела,
* за 2013 год – -370 тис. грн,
* за 2014 год – -370 тис. грн
* за 2015 год – -960 тис. грн,
* за 2016 год – -80 тис. грн,
* за 2017 год – -45 тис. грн.

Ми, звичайно ж, не будемо стверджувати, що 7,5 тисяч квадратних метрів складських приміщень у м. Нікополі Андрій Столбченко здає в оренду за «чорний нал».

Але фотографії з соцмереж його та членів його сім’ї (2015 – Нідерланди, Амстердам, 2016 – Нідерланди, Гаага та Лейдсендам-Ворбург; Карпати; 2017-й – Свалявский район Закарпаття; Латвія, Ріга та Салацгріва; Естонія, Таллін; США, Сан-Диєго; Германія, Дрезден; Нідерланди, Ліссе; 2018 – Італія, Флоренція, Венеція та Лідо-ді-Езоло; Австрія, Вена; Германія, Падерборн) – не дають нам в цьому сумніватися. Бо в його бідненьких деклараціях про туристичні мандрівки нічого немає.

І немає там дачі у селі Дніпрове під облцентром, яку отримав ще облвиконкомівець Столбченко Анатолій Єгорович.

Забув задекларувати? Між тим, вартість дачі, напевно, перевищує мільйон гривень, а де-юре вона безхазяйна – не зареєстрована ні в яких реєстрах – ні на кадастровій карті, ні в реєстрі речових прав на нерухомість.

Але ж від державних службовців закон вимагає звітувати про фактичну, якою користуєшся, нерухомість. Так, пане Столбченко?

Пів-Петриківки знають, що Ваша дача – за 2 км від летовища. Адреса для НАЗК: Дніпровський район, село Дніпрове, вулиця Центральна, будинок 2А. На цю адресу було зареєстроване ТОВ «Центр ринкової економіки» директора-засновника Столбченка А.А. В 2012-му його закрила, через суд, податкова – за неподання декларацій.

Відомості про закриття підприємства (данні – аналітичної платформи YouControl)

Ще одне підприємство, яким керував «наш герой» і довів до банкрутства – ПрАТ «Петриківський рибгосп». Ледь-ледь акціонери встигли врятувати рибгосп, але Столбченка не полишає мрія знов їм заволодіти.

16 листопада 2016 року він підписує лист №402/1 на бланку Петриківської райдержадміністрації, в якому вимагає від Єлизаветівського сільського голови Максима Голосного звернутися до Мінюсту з вимогою провести перевірку ПрАТ «Петриківський рибгосп».

Столбченко-чиновник, використовуючи службове становице, намагається помститися підприємству, звідки його вигнали за розкрадання грошей інвесторів

 

На прохання Максима Голосного, я ходила з тим листом у СБУ, але мені відмовили у відкритті провадження по статті 172-7 КУоАП «Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів», бо це – «дрібна справа».

Цікаво, чи виявиться також дрібною справа про відчуження Столбченком своїх 29,4884% акцій ПрАТ «Петриківський рибгосп». Як повідомляє Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України (Smida.gov.ua), станом на другий квартал ц.р. замість Столбченка акціонером ПрАТ став Собко Євгеній Володимирович.

Перехід акцій ПрАТ «Петриківський рибгосп» (данні – Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України)

 

А що ж голова Петриківської райдержадміністрації не подав форму змін до декларації протягом 10-ти днів від отримання коштів за акції? Чи «чорним налом» взяв?

Тим більш, що ходять чутки, що свою долю у підприємстві Столбченко продав відомому рейдеру і рекетиру Михайлу Кошляку, екс-президенту Федерації дзюдо м. Дніпра, хазяїну охоронного агентства «Лєон», помічнику-консультанту на громадських засадах народного депутата Бориса Філатова.

Насправді, що знає Інтернет про Собка Є. В.? Те, що, згідно даних порталу «Судова влада України та Єдиного держреєстру судових рішень, він «громадянин України, не працюючий, який згідно з протоколом прописаний за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Передова, 655 (насправді, там живуть «сто років» інші люди і ні про якого Собка не знають – авт.)», «29.02.2016 року близько 09:30 годин по вул. Пастера, 2, м. Дніпропетровська» керував автомобілем у алкогольному сп’янінні, оштрафований АНД судом на 3.400 (три тисячі чотириста) гривень».

Про те, що колись був ФОПом «у сфері права», мешкав на ж/м Червоний Камінь, а його «судно флоту рибної промисловості» базувалося у Петриківському районі, на 36-му кілометрі автошляху Кам’янське-Шульгівка.

А ще – що 26 вересня 2018 року новоспечений акціонер подав, а суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Єфанова Ольга Володимирівна прийняла до розгляду справу №0440/7222/18 про «скасування реєстраційної дії».

 

«Справи Собка Є.В.» (данні – порталу Судова влада України)

Відповідачі – «Петриківський рибгосп», а також державний реєстратор відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради Іванчишина М.А. Дата слухання ще не призначена. Але акціонерам вже слід турбуватись.

Як, до речі, і всім мешканцям Петриківського району. Адже вони хочуть чесних виборів?! А після того, як у Миколаївській селищній виборчій комісії знайшлись дві однакові (!) печатки, а з сейфу районної – щезли печатки Єлизаветівської територіальної комісії та ДВК №120388, сподіватися на законність у районі не варто.

До речі, знов про Єлизаветівку. Чи знає шановне панство, що найбільшу суму (крім як за газ) Петриківська РДА витратила на проведення геодезичних зйомок і виготовлення детального плану територій двох сіл: Єлизаветівка та Сотницьке (точніше: частини Петриківського району Петриківської селищної ради поруч з селом Сотницьке) – 271,2 тис. грн. Найцікавіше, що голова Єлизаветівки про це вперше чує.

Громадяни, вам потрібні були ці зйомки/плани? Може, краще було б соціальну маршрутку по району пустити?

Але з огляду на те, що договори (без конкурсу) були укладені з ТОВ «Експерт-груп» (ЄДРПОУ: 34513074), чию керівницю Юревич Тетяну Анатоліївну, депутата облради від партії «Укроп», хлопнули у томі місяці на хабарі за «вплив на службових осіб Головного управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області та Петриківської районної державної адміністрації», то був просто канал переводу бюджетних коштів у «чорний нал».

 Олена Гарагуц

 

P.S. У приймальню голови Петриківської РДА я подзвонила у перший четвер жовтня, залишила свій номер телефону і попросила, щоб Столбченко Андрій Анатолійович мені перетелефонував, бо в мене за підрахунками його доходів/ розходів з декларацій «вилазять» мінуси у сотні тисяч гривень. Але Столбченко не відгукнувся.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: