Удовицький та «таємниця» обласного агроуправління

27 березня 2018 о 13:00 - 7853

Avataradmin


Удовицький та «таємниця» обласного агроуправління

Чиновницька сімя

Ми продовжуємо серію матеріалів про керівників структурних підрозділів Дніпропетровської облдержадміністрації. Минулого разу ми розказали про статки директора Департаменту ЖКГ та будівництва Андрія Коломойця та директора Департаменту капбудівництва Олександра Кушвіда.

До речі, останній, вже після опублікування статті, надав нам коментар з приводу своєї декларації: будинок, який він зареєстрував наприкінці 2014 року, він отримав від батьків, а його дружина працює на ПрАТ «УАПКТІ «УКРСТАЛЬПРОЕКТ» з 1998 року.

Цього разу мова піде про Вадима Удовицького, який очолив управління агропромислового розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації за часів президентства Віктора Януковича, у 2011 році.

У відкритих джерелах інформації про чиновника дуже мало.

Він – випускник факультету ветеринарної медицини Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, входить до наглядової ради університету.

В декларації за 2016 рік зазначено, що займається викладацькою діяльністю – у Дніпропетровському обласному навчальному центрі підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів АПК, а також у Українському державному хіміко-технологічному університеті.

До призначення керівником управління агропромислового розвитку працював заступником керівника цього ж управління. Зокрема, про Вадима Удовицького як заступника начальника управління зазначено в одному з наказів Мінагрополітики ще за 2006 рік!

Його дружина – Олена – головний спеціаліст одного з відділів Управління соцзахисту Солонянської райдержадміністрації. Типова чиновницька сім’я. Що вони нажили за роки своєї роботи?

У березні 2012 року у власність Вадима Удовицького перейшло декілька невеликих земельних ділянок.

У грудні того ж року у власність чиновника на підставі свідоцтва про право на спадщину перейшов житловий будинок, а також ділянка площею 3,5 га «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва».

Ще чиновник володіє частиною недобудованого будинку. У декларації за 2014 рік він зазначив, що в нього є два житлових будинки. Можливо, один із них, площею 79 м2, і є недобудовою.

Олена Удовицька володіє частиною невеличкої квартири у смт Солоне ще з 90-х.

Автомобіля в сім’ї немає. 

Ярмарки та статистика 

Управління агропромислового розвитку – одна із незначних структур Дніпропетровської облдержадміністрації.

Ще декілька років тому воно називалось Департаментом та налічувало більше співробітників: 91 людина, включаючи 4-х у «Відділі по організації ярмарків».

З приводу ярмарків навіть була історія. За губернаторства Ігоря Коломойського журналісти помітили, як повідомлення прес-служби Дніпропетровської облдержадміністрації про ярмарки приховували рекламу приватного торгівельного центру «Новий нагорний ринок».

Як писала у своєму блозі головний редактор газети «Лица» Олена Гарагуц, кінцевими бенефіціарними власниками зазначеного торгівельного центру були Борис Філатов (на той час – народний депутат) та Геннадій Корбан, який за губернаторства Коломойського працював заступником Ігоря Валерійовича, тобто – в облдержадміністрації. Повідомлялося, що Удовицький запрошував до «Нового нагорного ринку» виробників та покупців – на ярмарки, та одного разу сам, з делегацією Департаменту, відвідав ярмарок у «Новому нагорному ринку».

Новий керівний склад ДніпроОДА перетворив департамент на управління та має на меті і далі оптимізувати його склад.

«У ОДА немає колгоспів, полів, свиней, корів та інших тварин. А багато ви ярмарків бачили? Ми теж не бачили. Вже давно департамент с/г став Управлінням, в якому працює 15 осіб. До речі, велике питання, чим вони там займаються, крім збору статистичної інформації для профільного Міністерства від приватних с/г підприємств, для чого легко можна впровадити 100%-у автоматизацію. Це наш наступний крок», – обіцяє радник голови ОДА Юрій Голік.

До речі, відомо всього про дві закупки (на майже 3 млн грн), які за останні два роки провело Управління: розроблення проекту землеустрою та закупка двох комп’ютерів.

 Розподіл бюджетних коштів 

Але окрім збору статистичної інформації та проведення ярмарок, Управління займається розподіленням державних коштів, призначених для здешевлення кредитів, які залучають аграрії в рамках інвестиційних проектів.

Наприклад, агропідприємство взяло кредит під 25% річних, а завдяки грошам із держбюджету кредит стає дешевшим, із нижчими відсотками.

У 2015 році, згідно з наказом Мінагрополітики, у Дніпропетровську область на здешевлення кредитів для аграріїв було направлено 20,5 млн грн.

Для того, щоб скористатись можливістю, підприємство повинно відповідати критеріям.

Претендентів перевіряє конкурсна комісія, яку очолює Вадим Удовицький.

А там, де конкурсна комісія, як відомо, можуть бути і зловживання: когось включили до реєстру тих, хто має право на отримання компенсації, а когось – ні.

У 2017 році було декілька судових рішень, якими дії Управління агропромислового розвитку визнано протиправними.

Наприклад, приватній виробничій фірмі «Агроцентр» було відмовлено в отриманні у 2017 році компенсації відсоткової ставки за залученими кредитами на загальну суму 180 тис. грн за рахунок коштів Державного бюджету України. Відмовили на підставі того, що за результатами аудиту рахункової палати у 2015 році підприємство направило гроші на здешевлення кредиту на постачання технічної води для поливу. Державні кошти нібито призначені не для цього, а значить, їх незаконно отримали, отже фірма є порушником.

А суд не виявив порушень в використанні «Агроцентром» коштів із держбюджету та зобов’язав Управління агропромислового розвитку включити ПВФ «Агроцентр» до реєстру позичальників, які мають право на отримання компенсації за кредитами.

Приблизно така ж історія з ТОВ «Марганецька птахофабрика» та ТОВ «Агро-Овен» – суд визнав протиправними дії конкурсної комісії Управління агропромислового розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації та зобов’язав включити підприємства до відповідного реєстру.

Слід додати, що у 2016 році правоохоронці навіть звертались до суду з проханням доступу до документів, що надавалися аграрними підприємствами до Управління агропромислового розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації на конкурс на отримання коштів на здешевлення кредитів. Співробітники підозрювали службових осіб підприємств у створенні схем. Але про судові вироки з цього приводу нічого не відомо.  Можливо, порушень правоохоронці не знайшли…

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: