Кому вигідна велетенська Новомосковська громада

31 березня 2017 о 15:52 - 11769

Avataradmin


Кому вигідна велетенська Новомосковська громада

Як перетворити децентралізацію на централізацію знає народний депутат України  Вадим Нестеренко. Колишній регіонал, діючий представники БПП і за сумісництвом власник аграрних підприємств лобіює створення громади розміром із Київ. Міська рада Новомосковська запропонувала 66 населеним пунктам об’єднатися в ОТГ. Така велика громада потрібна, щоб захистити бізнес Нестеренка від децентралізації. Частина підприємств народного обранця знаходиться у Новомосковськом районі Дніпропетровщини, а також у деяких населених пунктах  Дніпровського та Магдалинівського.

Керує процесом об’єднання в ОТГ –  виконувач обов’язків мера  Новомосковська Сергій Горошко. На момент участі у виборах до Новомосковської міськради він працював на громадських засадах помічником Нестеренка Нестеренком.

За планом до велетенської громади має увійти і Знаменівська сільська рада. Рішення про об’єднання в ОТГ приймаються на громадських зборах.

17 березня мешканці населених пунктів, що входять до Знаменівської сільської ради (Знаменівка, Новотроїцьке та Підпільне – ред.),  мали визначитися із територіальною громадою.

До сільської ради надійшло відразу дві пропозиції про об’єднання: з Піщанки і Новомосковська. Щоб визначитися, люди зібралися на громадські слухання в приміщенні школи.

У ОТГ з центром в Піщанці, крім Знаменівське сільської ради, повинні увійти Орловський сільський і Меліоративний селищна.

Подивитися, як відбуватимуться громадські слухання, вирішив нардеп Нестеренко. Він приїхав до Знаменівки на своєму позашляховику.

Підтримати Нестеренка прийшли міцні хлопці, а також рейдер фермерського господарства, «ДАР» яке знаходиться у селі Попасне Василь Кузнєцов. Так знайшли своє підтвердження слова фермерів про співпрацю Кузнєцова з Нестеренком.  Тепер зрозуміло,чому  суди виносять несправедливі рішення що до «ДАРу».

Головуючим на громадських слуханнях обрали Нестеренка. Народний депутат намагався пояснити селянам, нащо їм така велика громада. Серед його аргументів – доступність центральної районної лікарні.

– Якщо ми розіб’ємося на кілька громад, то центральна районна лікарня перейде у власність тієї, до якої увійде село Вільне. Тобто решта люди залишаться без неї, – заявив нардеп.

Вадим Нестеренко переконаний, що якщо Новомосковський район «розпадеться», люди не зможуть отримувати якісні медичні послуги. На Дніпропетровщині 5 госпітальних округів. Новомосковський район відноситься або до Дніпра, або до Павлограду.

– Рівень лікарень районних або міських, які ми зараз маємо, буде знижуватися. Відповідно, зменшиться їх бюджетне фінансування. Щоб поборотися за свій госпітальний округ, ми повинні довести, що маємо велику громаду, – сказав нардеп.

Крім того, між населеними пунктами Новомосковського району погані дороги.

– Якщо одна об’єднана громада відділяється від іншої, ці шляхи залишаються нічийними, – заявив Нестеренко.

Мешканець Знаменівки Олексій Івчук назвав створення такої великої територіальної громади справжнісінькою централізацією. Адже Перспективний план формування територій громад в Дніпропетровській області , затверджений кабміном Новомосковської ОТГ в розмірі 66 населених пунктів не передбачає. Та й взагалі, за цим документом Знаменівка повинна приєднатися до ОТГ з центром в Піщанці.

–  Перспективний план не має ніякого відношення до остаточного варіанту формування громад. Це тільки пропозиція, – відповів депутат ВР Нестеренко.

Прихильники об’єднання Знаменівка в ОТГ з центром в Новомосковську переконані, що Піщанська громада буде несамодостатньою. З ними не згоден сільській голова Піщанки Микола Мазниця.

– Це не правда. Якщо взяти тільки ті доходи, які має сільська рада за 2016р., їх загальна сума склала 8.500.000 гривень. Це – найбільші доходи всіх радий. У міста Перещепине – 7 мільйонів 900.000 гривень. На третьому місці Орлівщінська сільська рада – 7.500.000 гривень. Якщо буде створена одна громада з чотирьох, то її бюджет складе 82 мільйони гривень (з урахуванням субвенцій – ред.), – заявив Микола Мазниця.

На думку сільського голови Піщанки, на утримання лікарень, шкіл та інших об’єктів соціальної інфраструктури ОТГ цих грошей буде достатньо. Крім того, громада зможе отримувати державні субвенції на свій розвиток.

Деякі знаменівці хотіли б визначитися з громадою за допомогою плебісциту.

– Чи можна вирішити питання об’єднання у територіальну громаду на референдумі? Нехай люди прийдуть на виборчу дільницю і проголосують за Піщанку або Новомосковськ, – запропонувала жителька села.

– Такої процедури немає. Існують громадські слухання. На їх підставі депутати сільської ради приймають рішення, – відповів Вадим Нестеренко.

На громадські слухання прийшли люди, які об’єднання з Піщанкою або Новомосковськом не схвалювали.

– Чи можемо ми проявити ініціативу і об’єднуватися ні з Новомосковському, ні з Піщанкою, а наприклад, з Гвардійським? У Гвардійського та Черкаського своїх доходів, слава Богу, 120 мільйонів, – поцікавився Олексій Івчук. Однак його ініціатива не знайшла підтримки.

За результатами голосування, 79 осіб висловилися за об’єднання з Новомосковському, 68 – з Піщанкою. Всього на громадських слуханнях зареєструвалися 170 знаменівців. Таким чином, ні один, ні другий проект не отримав навіть половини голосів.

Не на камеру учасники громадських слухань зізналися, що прийшли на захід недобровільно. Їх примусили проголосувати за об’єднання в ОГТ з Новомосковськом. У разі непокори селянам загрожували звільненням з робити на підприємстві, яке належить Нестеренку.

У юриста Олександра Хоменка є питання з приводу об’єктивності результатів громадських слухань.

– Ми бачимо, що намагаються сформувати громадську думку шляхом тиску. Вони (депутат ВР Вадим Нестеренко та виконуючий обов’язки міського голови Новомосковська Сергій Горошко ред.) Не звертають уваги на Перспективний план формування територій громад в Дніпропетровській області. Зараз йде боротьба за ресурси територіальних громад, які у людей намагаються відібрати, – переконаний юрист.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: