В безправному полі

30 травня 2016 о 12:30 - 7365

Avataradmin


В безправному полі

На весь Магдалинівський район підняли раптом переполох фермерша Тетяна Приданцева і її син Віталій. Навіть на всю область! Дзвонить Тетяні Володимирівні радник першого заступника голови ОДА Сергій Дмитренко. Каже, що обладміністрація на її боці. Бо з подібним безміром нахабства ну ніяк миритися не можна. Тільки ж бо надіятися, що міліція, до якої звернулися мати і син Приданцеви, зарадить, наче марно – краще йти в прокуратуру! Трубку взяв і перший заступник голови ОДА Олег Кужман. «Заявив мені, – говорить Приданцева­-мати, – що на ТОВ «Агроальянс», кот­ре обидило нас, аналогічних скарг мала купа – давай ще! І ніби ОДА сама мобілізує прокуратуру, аби та свавільників поставила на місце».

– Зателефонував мені і голова райдержадміністрації Юрій Мостовий, – продовжує Тетяна Володимирівна, – і  заспівав тієї ж. Що пора бити по загребущих руках і зухвалих вустах усіх підряд, хто обижає фермерів. Одначе закликав і не гарячкувати та дуже переживав, щоби ми неодмінно діяли винятково у правовому полі. Крок вліво, крок вправо – ні!

Яка біда спіткала фермерське господарство Тетяни Приданцевої, щоб отакий резонанс завирував дійсно «на всю губернію»? Треба відразу казати, що насправді­то гвалт здій­няли з запізненням. Загребущі руки і зухвалі вуста розперезалися у районі давно. СтосовноСФГ «Приданцево» понад рік тому. Читаємо офіційні документи – витяги з Державного земельного кадастру про реєстрацію земельних ділянок­паїв. В першому з них значиться, що 6 лютого 2015 року СФГ «Приданцево» уклало договір на оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 3,9 га, яка належить мешканцю Бузівської сільради Олексію Широкову. А рівно через місяць, 6 березня 2015, СФГ Тетяни Приданцевої підписало аналогічну угоду оренди ділянки, але яка належить іншій тутешній мешканці – Тетяні Гончаренко. В обох випадках ясно написано, що «наділи під будь­я-ким видом обмежень не знаходилися та в оренді третіх осіб не перебували».

А це значить, що терміни їх оренди товариством «Агроальянс», котре раніше користувалося ділянками, скінчилися. Орендодавці і попереджали ТОВ, що «продовжувати договори не маємо намірів». Красненько дякуємо себто, спасибі за все і не поминайте лихом, «але ми зі своїми паями з радістю ідемо від вас». Іронія, до якої явно вдалися люди, не випадкова. У багатьох власників земельних ділянок у Бузівці, Ковпаківці та Йосипівці, котрі мали необережність домовлятися з ТОВ «Агроальянс», бажані стосунки з ним не склалися. Але зараз не про всіх, а лише про двох – Олексія Широкова і Тетяну Гончаренко, – які вирішили «поки не пізно тікати назавжди геть, як відрізати».

Хоч де там – їм це не вдалося. Уже коли минулі весняні польові роботи добігали кінця, фермер Тетяна Приданцева в інтересах своїх орендодавців мусила подавати заяву у районну прокуратуру. Читаємо: «Відповідно до ст.6 Закону «Про оренду землі» орендарі набувають прав оренди земельних паїв на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом. Вони й були витримані мною при підписані договорів з власниками ділянок Гончаренко Т.В. та Широковим О.П. Договори внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відповідно 1 і 7 квітня 2015 р.

Однак, не будучи уже стороною нових угод, «Агроальянс» досі протиправно утримує і використовує земельні ділянки як Гончаренко Т.В., так і Широкова О.П.Тоді, як єдиним і законним їх орендарем виступає СФГ «Приданцево». Здійснено самоправне захоплення ділянок громадян, а на письмову претензію і вимогу в 10­денний термін повернути відповіді від «Агроальянсу» СФГ «Приданцево»? і власники силоміць загарбаних наділів не одержали, а ділянки їм не повернуто».

Ви зрозуміли ситуацію? Що ж прокуратура – гадаєте, «вжила заходів»? Та навіть і пальцем не посварилася у бік «Агро_альянсу» та його «босів». На словах обіцяла горою повстати на захист скривджених і проти безчинства, та насправді, як переконалася Тетяна Приданцева, «мов шавки на зігнутих ногах за зелені «бакси» служили негідникам». Жінка ціле літо не давала спокою прокурорським чинам, та її аргументи, докази і вимоги відлітали від них, як від стінки горох. Їй хоч бийсяі головою об ту стінку – немає підстав тягти до відповідальності «Агроальянс», і баста. Не інакше, як мирися й корися, бо у нас отака «правова» держава!

– Розрахунок був на те, щоб у мене не вистачило снаги стояти за своє, – каже Тетяна Володимирівна. – Щоб втратила будь­яку надію і опустила руки, здалася, пригнулася покірно й замовкла на втіху тим, хто у Бузівській сільраді душить фермерів, як Поліграф Поліграфович з «Собачого серця» душив котів. Натомість сьогодні я ще більш рішуче налаштована, бо ж терпіти цей глум не сила. І небезпечно для мене, для моєї родини, для села і його людей, нарешті і для усієї України…

Як справді терпіти, якщо прийшла нова весна­2016, а «Агроальянс» знов не віддає украдені земельні ділянки. І дійсно нищить фермерський рух в окремо взятій територіальній громаді. Бузівський куток належав до тих, де свого часу одним з перших в усій області появився фермер Віктор Шевченко. І який повів за собою більше ніж півсотні інших земляків. Та нині через одного їх тут уже поменшало. Не витримують «лихої долі». Це раз.

І друге: місцеві селяни теж страждають. Та ж Тетяна Гончаренко успадкувала пай померлої матері. І коли разом з Приданцевою завітала до директора ТОВ «Агроальянс» Олександра Гаркавенка, дізналася від нього, наче її мати, Раїса Федірець, до своєї смерті встигла укласти Додаткову угоду. Якою продовжила оренду мало не довічно. Ясно, що дочка зажадала показати їй загадкову Додаткову угоду. Гаркавенко показав. Але не випускаючи папірця з рук. Знав, що доведеться… миттю ховати: дочка померлої мало не заволала, угледівши, що її мати ніби підписала… через півроку після того, як померла. Тобто підробка? Кримінал!

– Сьогодні явно фальшива, сфабрикована угода як та пропала грамота, – говорить Тетяна Приданцева, – але Гаркавенко продовжує нею прикриватися, як фіговим листком. Незаконно «взяті в оренду» ділянки засіяв і цієї весни.

То тепер не Приданцева пішла «на прийом» до Гаркавенка – пішов її син Віталій Приданцев. Мати разом з ним порає фермерське господарс­тво. А пояснює «рішучість, яку перебрав на себе Віталій», ось як: вона торік подала заяву в прокуратуру, але так і не домог­лася, щоб її внесли у Єдиний реєстр досудових розслідувань. І змовчала, що Гаркавенко погрожував і розправою, якщо вона посміє «здіймати кіпіш».

– Це правда, – вносить нарешті ясність Тетяна Володимирівна. – Директор «Агро­альянсу» натякнув мені торік, що і машина, у якій я буду їхати, «може перевернутися», і дім мій серед ночі, коли спатиму глибоким сном, «дивись, спалахне вогнем» – і я, жінка, злякалася. Але ж і цього року Гаркавенко взявся «брати на гармату» мого сина. Заявив у вічі, щоб остерігався, бо трактор, на якому працюватиме, може вибухнути. Чи поночі з­за рогу або з темряви межі очі хлюпнуть кислотою, і ніколи не узнає та не побачить він, хто це зробить…

Саме про ці застороги і вказав у своїй заяві в міліцію Віталій Приданцев. Отож не лише про захоплення земельних ділянок товариством, котре очолює Олександр Гаркавенко, а і про його погрози, які приходиться таки сприймати всерйоз. Не випадково останнє карається за статтями Кримінального кодексу. А Магдалинівський відділ теперішньої поліції і вніс заяву Віталія у Єдиний реєстр злочинів, котрі необхідно розслідувати. Все. Назад рачкувати зась.

– На цей раз, як тільки заяву було внесено, і здійнявся переполох на всю «губернію», – пояснює Тетяна Приданцева. – Тепер у мене враження  переляк пройняв тих, хто не хоче, аби справедлива кара наздогнала Гаркавенка.

Але чому, продовжує жінка, не останні ж бо чиновники з ОДА беруться навіть самі ніби на мій захист мобілізувати передусім обласну прокуратуру? Та тому, що вона успішно угробить і поховає справу – в цьому не сумнівається жоден фермер області. Десяткам, сотням справ, де потерпілі фермери, не дає хід облпрокуратура, а відразу «гасить». Які ж «розслідує», то вони сипляться та розпадаються на льоту, і винуватці виходять сухими з брудної вище голови води.

Як на думку Приданцевої, глава Магдалинівської РДА теж не навмання закликає її «діяти непримінно у правовому полі». Оскільки правове, на його думку, може забезпечити лише прокуратура, а не якась там поліція. Що дуже не хочуть очільники виконавчої влади як району, так і усієї області, щоб заява Тетяни Володимирівни і її сина Віталія була розслідувана за всіма вимогами закону, так в цьому ні на йоту фермери Приданцеви не сумніваються.

Може, що це так і не інакше. Але, як на нашу думку, є ще одна причина, чому в останні роки в регіоні ніяк не реагують, коли ставлення до тутешніх фермерів насправді і близько не межує з правовим полем, а це раптом над усе захотіли, щоб Приданцеви сподівалися тільки на «правове» у виконанні нинішніх в області правників з прокурорськими погонами на плечах. Справа у тім, що – зморившись від розгулу і безміру безправ’я, котрі чиняться з відому правоохоронців на користь земельних магнатів, які на Дніпропетровщині уже завелися, як все підряд пожираюча саранча – недавно новообрана обласна Асоціація фермерів і приватних землевласників створила власні загони Само­оборони. Теперішній голова Асоціації Анатолій Гайворонський вважає, що інакше, «як сила проти сили», сьогодні уже немає змоги боронити у нас інтереси тих, хто воліє сумлінно і чесно господарювати на своїй землі.

Та й Анатолій Іванович на власній шкірі переконався, як прокурорська та судова мафія глумиться тут над його колегами, які воліють, мріють і здатні власними продуктами годувати народ. Десять років тому фермера  жорстоко побили, а поле, на якому дозріла його пшениця, скосили. Через кілька ж літ спалили й комбайн Анатолія Івановича. Нарешті політали на дельтопланах над соняшниковим ланом Гайворонського, і отрутою знищили увесь урожай. «Лица», до речі, свого часу про це уже детально розповідали.

Так от, ще позаторік слідчі з горем пополам врешті­решт «розплутали» усі ці злодіяння і назвали поіменно їх замовників і виконавців. Тільки миттю справи затребувала облпрокуратура. І вона раптом заявила, наче нічого подібного – зловмисників виявити не вдалося, до суду немає кого притягувати. Отакі на Дніпропетровщині професіонали у прокурорських кітелях. І  хочеться спитати, за що ж їм держава гроші платить? Або хіба не ясно, що їм миліша плата, яку отримують від розперезалих земельних «феодалів»? За цю плату й накупили усі поголовно прокурорці іномарок собі та іншого нерухомого добра! Навіть і не мислять, що за злодіяння рано чи пізно прийдеться відповідати.

– Фермерська самооборона тепер силоміць вертатиме захоплені ТОВ «Агроальянс» паї, які люди передали Приданцевій і її сину, – каже Анатолій Гайворонський. – Час розплати для «сівачів» безправних полів в області уже настає, від нього нікуди не вдасться ні подітися, ні утекти. І верхам нинішньої влади ми чітко подаємо  сигнал: реформу правничих органів та судів почати прийдеться з того, що усіх до одного зловмисників в них посадити у тюрми – інший варіант уже не пройде. Оце і сполошило дуже очільників ОДА та РДА, правоохоронних органів тим паче.

На злодіях, як відомо, шапки горять. У високих кабінетах зрозуміли, що «правове поле», у якому вони творять свою організовану і корумповану злочинність, насправді ніяке не правове, і народ воно не просто не влаштовує – викликає супротив. В тому числі штовхають і на силовий.

І що фермерські кола області, також приватних власників земельних паїв, вітають створення загонів Самооборони, це факт. Адже терпіння селян не безкінечне. Уже поступили замовлення захищати інтереси фермерів і їхніх орендодавців з Апостолівського та Покровського районів. Процес  пішов. Бо якщо державні служби гнуться перед потрошителями селянських мас, масам доводиться самим боронити себе. Чого «безпомічна» держава заборонити й не може. Згідно Конституції ні морального, ні юридичного права не має. Не може сама – доведеться поступатися народу.

 Микола Ясень

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: