Як не потрапити у політичну пастку

28 грудня 2019 о 09:33 - 9846

Avataradmin


Як не потрапити у політичну пастку

2015 рік. Країна потребує змін, і на цій хвилі в багатьох містах громадські активісти, волонтери та просто патріотично налаштовані громадяни готові йти до влади. Громадянський рух в ці роки – це потужна сила, яка самостійно знаходить фінансування на всі завдання, в тому числі й на політичну кампанію. Ніхто не має сумніву, що прагнення патріотично налаштованих активістів – саме змінювати систему.

В місті Кам’янське така команда згуртувалася навколо ГО «Автомайдан Дніпродзержинська», а майже за декілька місяців до виборів трансформувалася в політичну партію «Громадський рух «Народний Контроль».

Ніхто не вірив, що майже з нуля можна ввести політичну силу в міську раду. Політики з досвідом не сприймали активістів як суперників.

В цей же час список активістів за повнився для представленості кожного виборчого округу міста, міська газета перетворилася у бюлетень цієї команди, що розповсюджувався безкоштовно великим накладом.

Зусилля дали результат, і «народні контролери» увійшли в склад Кам’янської міської ради у кількості чотирьох депутатів.

Дива почалися майже од разу. Голові фракції «Народного Контролю» запропонували очолити депутатську комісію з питань ЖКГ, депутату-юристу – посаду на КП КМР «Міськводоканал», дуже принциповому депутату-волонтеру – посаду заступника міського голови (для цього довелось скласти депутатський мандат на користь іншого члена команди).

За півроку прийшло прозріння: тіньовою постаттю, що організував піар «народним контролерам» та впливає на мера міста, є Дубінський Володимир Михайлович, і не здивувало це лише тих обраних, хто раніше був добре знайомий з планами братів Дубінських впливати на місцеве самоврядування в місті.

Команді була запропонована боротьба з відкатами у див ний спосіб – «Ми не працюємо за відкати, ми – інші. Але нам же ж потрібна фінансова допомога для майбутніх переможних історій, тому від вдячних підприємців ми приймаємо благодійні внески на нашу діяльність». Вже зовсім скоро стало зрозуміло, що це і є той самий відкат, як би його не називали.

Також з’явилася політика «руки Чечетова», бо голосувати депутати мали саме так, як їм запропоновано, а боротися проти корупції та неякісних ремонтів в ЖКГ та школах – лише з дозволу. Дозвіл на боротьбу можна було отримати лише тимчасово і для критики конкурентів, а звертатися у правоохоронні органи – заборонено.

Андрій Нестеренко, який склав депутатський мандат і став заступником мера, був перший, хто не погодився на такий стан речей, і одразу ж пішла мова про його відставку з посади.

Ця подія розколола «Народний Контроль» навпіл: поряд з Андрієм Нестеренком став Андрій Іванченко. Останнього дістали рекомендації знизити активність проти облгазу за інтереси мешканців.

В грудні 2016 року Іванченка пропонують виключити з фракції, натомість він самостійно залишає її, звинувативши «Народний Контроль» у порушенні передвиборчих обіцянок.

Чому це все так відбулося? Брати Дубінські, які вкладалися у передвиборчу кампанію «Народного Контролю», вважали цю партію в області своїм проєктом, а депутатів, що потрапили в міську раду – своєю власністю. На підтвердження цього вже на початку 2017 року роз почалась процедура відкликання депутата Іванченка за «народною ініціативою».

Але отримала поразку через те, що активна частина мешканців міста консолідувала зусилля та стала на захист свого депутата. Мер міста побоявся продовження процедури через невдоволення мешканців та припинив її, виступивши наче миротворцем.

Пройшло ще майже три роки, які депутат Іванченко відпрацював фактично самостійно, представляючи інтереси громади, як і обіцяв у передвиборчій програмі. Висвітлення діяльності міської ради та критична думка відносно її рішень, дій чи бездіяльності дуже не подобалася меру міста Кам’янське, який прагнув через підконтрольні ЗМІ створити образ найкращого міста з найкращим мером.

Виявивши певне порушення прямо на сесії у листопаді 2019 року, Андрій Іванченко звернувся до Східного офісу Держаудитслужби, і саме це звернення стає причиною його відкликання «за народною ініціативою» вдруге. Яке було заплановане на тридцять дев’яту сесію Кам’янської міської ради VII скликання, 24 грудня.

До речі, ініціативною групою «народної ініціативи» по відкликанню є голови вулично-квартальних комітетів, команда мера, яка працювала у виборчих комісіях в 2015 році, та залучені члени релігійної громади «Еммануїл» через члена цієї громади, що є радником мера Білоусова.

А для того, щоб мешканці міста на підтримку Іванченка не змогли організуватись, збори ініціативної групи відбувалися цілком таємно, без будь якого оголошення. Підписи на підтримку відкликання зібрали у рекордні строки на комунальних підприємствах міста через адміністративний тиск на робітників. Виборча комісія спрацювала блискавично, перевіривши підписи за три дні після прийняття документів…

А тепер найцікавіше: висновки для тих, хто зібрався в політику.

Отримавши пропозицію йти на вибори, спробуйте з’ясувати з чим Ви маєте справу – з партією чи з проєктом:

1. Вивчіть уважно Статут партії – це саме той документ, який дозволить зрозуміти, як обираються керівні органи і хто саме і в який спосіб керує партією, приймає рішення. Якщо виявиться, що керівні органи партії мають дуже довгий термін повноважень і обираються у непрозорий спосіб – Ви в політичному проєкті.

2. З’ясуйте, за рахунок чого відбувається діяльність партії. Якщо ні Ви, ні інші партійці не сплачують членських внесків, а суми витрат великі – шукайте головного інвестора, саме він і буде власником проєкту.

3. Слідкуйте за тіньовими особами. Зазвичай це люди, які не фігурують в документах та не ставлять підписів, справжнім власникам та керівникам проєктів цього не треба. Це можуть бути «лідери», «благодійники» чи «інвестори», «радники» чи «політологи», «речники» або «керівники виборчих штабів». В більшості випадків саме серед таких осіб ховаються вигодонабувачі політичних проєктів.

Якщо Ви йдете в політику з проєктом, розумійте умови гри: Ви є власністю проєкту, Ви граєте на умовах та за правилами, які створив власник проєкту, Ваші цілі ніщо, якщо Вони заважають цілям проєкту.

Ваші передвиборчі обіцянки Ви не зможете виконати після того, коли Вашим власним іміджем проєкт здобув перемогу на виборах, бо Вас запросили зовсім не для того, щоб Ви виконували передвиборчі обіцянки.

Партія «Народний Контроль», після провалу на виборах в 2019 році, вже не діє. На її сайті – жодної новини за останні півроку, впевнено не збираються і керівні органи. Але, задовольняючи за мовлення мера Кам’янського вони зібралися, щоб по збавити депутатського мандату того, хто не поступився своїми обіцянками виборцям.

А в Кам’янському набуває сили новий проєкт – міського голови та його бізнес-оточення: політична партія «Бджола». І нові молоді люди будуть обирати між власним збагаченням та передвиборчими обіцянкам, які вони дають майбутнім виборцям партії «Бджола».

Від редакції. Ми зв’язалися с керівником партії «Громадський Рух «Народний Контроль» Дмитром Добродомовим. Він повідомив, що партія підтримує відкликання депутата Кам’янської міської ради Андрія Іванченка, а про братів Дубінських – вперше чує.

На місце Іванченка від партії «Народний Контроль» зайшла Марина Саранча, директорка фірми, що контролюється братами Дубінськими та знаходиться у їхньому «логові» по вул. Спортивній, 19 у м. Камянське.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: