Як «чорні чоловічки» протистоять російським бойовикам

13 серпня 2014 о 11:18 - 14308

Avataradmin


Як «чорні чоловічки» протистоять російським бойовикам

Все про бійців батальйону та його діяльність на прес-конференції у Антикризовому медіа-центрі розповів заступник комбату «Азов» по зв’язкам з громадськістю Ігор Мосійчук.

«Азов» – це батальйон політв’язнів. І я, і командир Андрій Білецький, і інший його заступник, Олег Однороженко, і багато старшин були в’язнями режиму Януковича. Після того, як Верховна Рада прийняла постанову про наше звільнення та реабілітацію, ми вирішили стати до активної боротьби з сепаратизмом.

Завдяки сприянню радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, було створено спецбатальйон МВС України «Азов». Офіційно він з’явився 5 травня, у мій День народження. Основою батальйону стали члени організації «Патріот» та автомайданівці.

Наш шлях почався з наведення ладу в Маріуполі, там ми взяли в полон «міністра оборони ДНР» Хакідзянова. Однак 7 травня азовців, за наказом міністра внутрішніх справ, відрядили на форматування до міста Києва. Але вже 9 травня ми повернулися назад літаком, щоб звільнити захоплену терористами міську раду. Вдалу операцію по звільненню Маріуполя розробив і очолив Андрій Білецький. Також додам: саме бійці «Азову» придушували початкові прояви сепаратизму в Харкові та області», – розповів Мосійчук.

Середній вік учасників спецпідрозділу – 25-27 років. Бажаючих поповнити ряди батальйону достатньо, однак беруть не всіх: «30 відсоткам юнаків, які хотіли б одягти форму «Азову», ми змушені відмовити з різних на те причин. Головні критерії відбору – це ідейність, фізичні якості та жертовність. Ми не за гроші воюємо», – поділився заступник командира.

Азовці – люди освічені, серед них є видатні представники наукової інтелігенції. Наприклад, заступник командира батальйону Олег Однороженко – всесвітньо відомий історик-геральдист.

Спецпідрозділ приваблює не тільки українських патріотів, але й іноземців: «Солдатами «Азову» є декілька європейців: три шведа, один італієць, а також канадець ірландського походження. Більше того, українську землю захищають близько 20 громадян Російської Федерації. Один із росіян командував штурмовою групою під час звільнення Маріуполя. Ці люди приїхали боротися за нашу і свою свободу. Вони роблять свідомий вибір. Нещодавно в Києві у мобілізаційному центрі знову набрали добровольців. Серед них 5 білорусів».

Мосійчук покладає надії на політичні зміни в сусідній державі. Каже, що «Патріот України» також працює над тим, щоб підняти російський народ на бунт проти Путіна.

«Поки існує Російська імперія, Українська державність перебуватиме в загрозі. Ми це усвідомлюємо. І це усвідомлюють росіяни. Путін для них також ворог. Думаю, прийде той час, коли Росія стане звичайною вільно країною, хоча й і у менших кордонах ніж зараз. Як сказав один із наших бійців-росіян: «Якщо для того, щоб бути вільною людиною, треба буде вивчити українську мову, я її вивчу». Деякі громадяни РФ приїхали в Україну, бо вони не можуть воювати з Путіним у себе на батьківщині», – каже він.

Як азовці охороняють спокій маріупольців

Борючись із сепаратистами на Приазов’ї, вони вже арештували декількох осіб, причетних до терористичної діяльності. «Нам довелося провести обшук Азовського ринку, який раніше належав родині Януковича. У кабінетах керівництва бійці вилучили дуже цікаві речі: фальшиві гроші, найрізноманітнішу зброю: від старовинної до сучасної, а також масу фінансових документів та папери, які красномовно свідчили про співпрацю з ДНР», – наводить приклад Мосийчук.

Базуються добровольці на дачі Януковича в Урзуфі. Раніше там знаходилось логово бойовиків. Як зізнався Мосійчук, до Межигір’я урзуфській резиденції далекувато:

«Цей особняк Віктор Федорович збудував ще за часів свого губернаторства. Недалеко від нього – дім його дружини Люсі, а поруч знаходиться будинок Радченка, який керував акцизним відділом у міністерстві доходів. Також у маєтку є два ряди гаражів із готельним комплексом зверху, для водіїв. Не забув Янукович побудувати собі баню з мисливським будиночком. Однак коли він став президентом, йому того добра здалося замало. Тому у урзуфському будинку Легітимного з’явилися ще чотири оздоровчих комплекси. У трьох із них живуть переселенці.

Втім, під час президентства Янукович туди більше не приїздив. Після закінчення війни, з нашої точки зору, цей комплекс слід передати до Охмадиту (від: охорона материнства та дитинства, – Національна дитяча спеціалізована лікарня – ред.), щоб онкохворі діти мали змогу лікуватися у найкращих умовах. У саду ростуть хвойні дерева та оливки, є можливість дихати чистим морським повітрям, то ж їм має там сподобатися».

Місцевій міліції бійці «Азову» не довіряють. За їх словами, вона так і не змінилася, адже багато представників тамтешніх правоохоронних органів – зрадники:

«Необхідно провести кадрові зміни, – констатує Ігор Мосійчук. – Працівники маріупольської міліції здали терористам начальника ДАЇ – українського патріота Віктора Саєнка, якого ті застрелили. Вони зрадили і свого колишнього начальника Валерія Андрущука. Чоловік зараз лікується у Києві. А нинішній керівник міліції Олег Моргун підписав ганебну угоду про співпрацю з ДНР. Саме ці міліціянти одягали «ватні» стрічки і здавали управу російським найманцям. Нема віри їм! Також недостойно поводилися правоохоронці з Новоазовську. Вони на роботу ходили з георгіївськими стрічками і підтримували терористів».

Добровольці з «Азову» піднімають патріотичний дух маріупольців, проводячи цікаві культурні заходи. «Ми намагаємося привчити Маріуполь до мирного життя, показати, що це – частина України. На позаминулих вихідних відзначали місяць із дня звільнення міста нашими військовими. Маріупольці розгорнули найбільший за розмірами державний прапор в Україні.

Також провели футбольний турнір серед дітей на кубок батальйону «Азов». У місті відкрилася виставка фотохудожниці Анни Сельник. Час від часу відбуватимуться різноманітні заходи. Ми не є карателями – саме це ми намагаємося продемонструвати маріупольцям», – зазначив заступник командира батальйону «Азов».

Азовців годує народ

Амуніцію та харчі добровольцям з «Азову» постачають небайдужі громадяни, волонтери та підприємці.

«Багато з них приходять на КП, приносять їжу, біноклі і форму. Іноді для нас дівчата навіть торти з тризубами випікають. Якось хлопці пропонували 6 літрів пива, однак ми його взяти відмовилися, а вони образилися через це, – розповідає Мосійчук. – Харчування надають підприємці з міста Васильків, де я раніше був депутатом, а потім проходив по справі так званих «васильківських терористів».

Сьогодні, вони прислали 3 великих автобуси з продуктами для бійців. З формою допомагають маріупольські і київські бізнесмени. Наприклад, одна зі столичних фірм оплатила бронежилети для новобранців, які позавчора прибули в «Азов». Держава видає тільки зброю, і то не завжди в належному стані».

 

ЦИТАТА

«Києво-Святошинський суд засудив так званих «васильківських терористів» Володимира Шпару, Ігоря Мосійчука та Сергія Бевза до 6 років ув’язнення.

Відповідний вирок зачитав суддя Юрій Бурбела  у п’ятницю.

Їх визнано винними у намірі підірвати пам’ятник Володимиру Леніну у Борисполі під час святкування Дня Незалежності в 2011 році, підготовці теракту та незаконному поводженні зі зброєю й вибуховими речовинами, а також у закликах до повалення конституційного ладу. …

«Васильківських терористів» заарештували у серпні 2011 році, коли при обшуку СБУ у них «знайшли» листівки із «закликом до повалення влади» та вибуховий пристрій. Затримані тоді заявили, що їх підкинули самі працівники СБУ».

«Українська правда». 10 січня 2014 р.

«Ми вважаємо цю війну народною. Адже українці фінансують армію і міліцію зі своєї кишені, – каже васильківець Мосійчук. – У нашій державі не було війська, воно знищувалося протягом 23-х років. Були відсутні і правоохоронні органи, а замість них діяли справжні карателі. Зараз ми маємо унікальну можливість практично з нуля створити українську армію і міліцію. Будемо сподіватися, що цей процес не зупиниться».

Коли чекати на закінчення АТО?

 Ігор Мосійчук вважає, що українцям вдасться відвоювати Крим:

«АТО в Україні не закінчиться після перемоги над терористами в Донецькій і Луганській областях. Поставити крапку у війні можна буде тільки після звільнення останнього сантиметра нашої землі в Севастополі. Тому антитерористична операція триватиме від 6 місяців до 2-х років, якщо не відбудеться прямого вторгнення з боку Росії.

Думаю, на Донеччині та Луганщині мир запанує протягом кількох місяців. Але потім АТО перейде на Крим. Якщо хто-небудь з політиків заявить, що ми віддаємо півострів заради спокою на Донеччині, він здійснить політичне самогубство і більше не займе важливих посад. Якщо це буде якийсь олігарх, він залишиться без майна.

Крим, після нападу Росії на схід, став справою честі для українських військових».

Спроби дискредитації батальйону

Заступник комбату «Азова» прокоментував конфлікт з головним редактором маріупольської газети «Приазовський робочий»: «Ніхто до редакції не вдирався. Ми спокійно зайшли і попередили Миколу Токарського, що якщо ще раз в цій газеті з’являться публікації про «хунту», нам доведеться поставити в СБУ питання про закриття видання і арешт шановного пана редактора, а за сумісництвом депутата Донецької обласної ради від Партії регіонів».

Азовцям довелося пережити ще спроби дискредитації:

«Одна хвиля піднялася, коли деякі особи із партії «Батьківщина» істерично просили «припинити штурм укріплень», – розповідає Мосійчук. – Вони обіцяли домовитися з ДНР про мир. Зараз пішла інша хвиля. Вона пов’язана із відвідинами губернатора Донецької області Тарути і командира батальйону «Дніпро» нашої бази в Урзуфі. Азовці та дніпрянці домовилися з представниками міліції спільно патрулювати вулиці Маріуполя.

Однак після цього пішли плітки про вбивства на блокпостах. «Азов» на блокпостах не стоїть, тому вбивства неможливі. Наших бійців звинуватили у пограбуванні якогось магазину. Я намагався знайти ту крамницю особисто. Їздив-їздив, однак так нічого і не знайшов. Хто автори пліток, ми здогадуємося: це роблять особи, які разом з керівництвом ДНР підписували меморандуми про співпрацю».

Як говорить старе-добре прислів’я: «Собака лає, а караван іде». Поки Путін відправляє на Донбас чергові партії найманців, бійцям «Азову» вдається гідно протистояти бойовикам і брати в полон їхніх ватажків. На зло російській пропаганді, яка верещить про «звірства карателів» та «гноблення російськомовних» в Україні, добровольці відновлюють мир у звільнених містах і знаходять все більше прихильників серед їх населення.

Ірина Сатарова

По теме: Бердянск «заштормило» отголосками АТО (ВИДЕО)

Кто создает получастные военизированные спецбатальоны в Украине

Реальный патриотизм: как создаются силы специальных операций (ФОТО)

В Мариуполе «похитили» третьего «народного мэра» сепаратистов (ФОТО, ВИДЕО)

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: