Завойоване кров’ю не віддамо

24 березня 2014 о 15:48 - 9136

Avataradmin


Завойоване кров’ю не віддамо

Найбільша несподіванка для Дніпропетровщини — призначення місцевим «губернатором» одного з найбагатших олігархів України Ігоря Коломойського. Однак цю новину люди сприйняли на диво спокійно і навіть із розумінням. Хоч і вичікують, як він себе поведе.

Реакцiю «пересічних» громадян висловив «ударівець» і активний учасник київського Майдану Петро Грицаюк із Апостолового. «Щоб зробити остаточні висновки, нам ще треба дочекатися, кого призначать головами районних адміністрацій», — сказав він.

Петро Михайлович знає, чого побоюватись. Адже тільки-но в оточенні Коломойського як його радник з’явився колишній (причому тривалий час тут тримався на плаву) голова ОДА Микола Швець, насторожилася вся область. Як стверджує Грицаюк, в Апостоловому відразу пригадали, що «за його часів посада очільника районної виконавчої влади «коштувала» не менше 50 тисяч доларів».

А вперте бажання ще одного колишнього попередника, а донедавна й віце-прем’єра Кабміну Олександра Вілкула за будь-яку ціну втриматися з місцевою організацією Партії регіонів «на поверхні» в області спонукала ватажка ГРАДу («Громадянського активу Дніпра») Андрія Денисенка на мітингу патріотичних сил, який відбувся в обласному центрі 5 березня, повідати, що «при Вілкулу всі підрядні організації половину коштів, отриманих із бюджету на будівництво доріг, газопроводів, інших об’єктів, «відкатами» повертали «благодійникам». Більше того, за словами Денисенка, фінансувалися так звані «ямкові» ремонти вулиць, коли віддавати доводилося «й усі 90 процентів».

І вже геть збурили та викликали нерозуміння народу кадрові рішення, передусім в органах правопорядку. Як-от поява на чолі обласного управління МВС полковника Георгія Гогуадзе. Точніше, його повернення на найвищу сходинку відомства.

Гогуадзе вже працював раніше заступником ГУ МВС в області й залишив про себе не кращі спогади. Саме у ті часи, заявила нам, журналістам, група слідчих кількох райвідділів міліції, котрі попросили не називати їхніх прізвищ, було започатковано ганебну «традицію» розслідувати тільки ті кримінальні справи, які гарантували фінансові вигоди. Оскільки «живих грошей чекали і вище у міліції».

Втім, це не становило секрету для тутешніх євромайданівців, але з ними «ніхто ж не радився і не узгоджував нові призначення щодо порядності й моральності претендентів». Один із лідерів дніпропетровського Євромайдану Віктор Романенко повідомив на прес-конференції в ІА «Міст-Дніпро» 6 березня, буцімто з’явився «прейскурант на прибуткові посади в органах». Скажімо, хто спить і бачить себе главою обласного управління боротьби з організованою злочинністю — «має купити посаду за мільйон гривень».

І як не вірити цим «чуткам», якщо дніпропетровців просто підкосило призначення заступником Георгія Гогуадзе Вадима Фокіна — також їхнього давнього знайомого. Свого часу він пройшов тут шлях від слідчого лінійного відділення міліції на станції Павлоград до начальника управління МВС всієї Придніпровської залізниці.

А коли міністром внутрішніх справ був Юрій Луценко, у Дніпропетровську діяла Громадська рада нагляду за діяльністю органів правопорядку. І досі не забуті публікації у місцевій газеті «Лица», автором яких був нинішній лідер «Дніпропетровської правозахисної спілки» Василь Сухов. У них, зокрема, розповідалось, як заробляв «ліві» гроші полковник Фокін.

Читаємо: «Джерела отримання ним хабарів — це начальники пасажирських потягів та особи, котрі займалися торгівлею на перонах і вокзалах. Усі вони платили «відкупні». Далі розповідалось про підлі провокації, наприклад, таку: «На тій чи іншій станції провідників хтось просив провезти до Харкова, Києва чи іншого міста чималий пакет — начебто в ньому подарунок для дитини, який «прийдуть до вагона і заберуть». Одначе на станції призначення раптом забігали хвацькі хлопці й знаходили в пакеті… наркотики. Діло, як ви розумієте, серйозне, і щоби його «зам’яти», бідолашні провідниці платили від 100 до 500 доларів готівкою.

Публікації, які цитуємо, друкувалися ще у 2005-2007 роках і досі їх з одного боку ніхто не спростував, з іншого — ніхто на них не відреагував. Більше того, у січні цього року нардеп і екс-міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога опублікував звернення до послів США, Канади і країн ЄС з проханням запровадити візові санкції «проти деяких чиновників і силовиків, причетних до кривавих побоїщ і терору». А під № 32 у його списку значився «Фокін Вадим Олегович — перший заступник начальника ГУ МВС України у Київській області». Одначе це не завадило Фокіну зайняти аналогічну, як бачимо, посаду в рідній Дніпропетровській області.

Так що дуже слушною видається діяльність новоствореного обласного політичного об’єднання прогресивних сил «Демократичний альянс», яке вустами його лідера Микити Проданця закликало земляків створювати базу даних для люстрації всіх, «хто використовував погони, суддівську мантію або й елементарне свавілля задля власного збагачення». І не тільки їх, а й чиновників та депутатів, котрі перевищували свої повноваження та діяли відверто злочинним чином.

Бо місцеві революціонери були вражені й тим, що у Дніпропетровську після Києва чи не найлютіше діяли так звані «тітушки». За що першою чергою поплатився посадою попередній очільник обласної міліції Віктор Бабенко. Але він пішов майже з гордо піднятою головою, мовляв, командував тільки своїми підлеглими, а «хто командував «тітушками» — питайте Євгена Удода». Себто голову обласної ради. Небезпідставно, вочевидь, «перевів стрілки». Адже нахабні «бійці» «виступали» з приміщення облради, де якийсь час «ще й квартирували, мов у гуртожитку». Проте в Удода досі про це не запитали і, схоже, запитувати не збираються.

Тому активісти — бойові багнети донедавна опозиційних партій і сил — провели підряд дві прес-конференції, на яких роз’яснили людям, за що боровся «Євромайдан-Дніпро», а потім радилися з земляками, як встановити контроль Майдану над діями місцевих органів влади?

Дали однозначно зрозуміти місцевому люду, що зараз слід відректися від правоохоронців і судочинців, політиків і держслужбовців, котрі розминулися з совістю, честю та чесністю, натомість заплямувавши себе корупцією, казнокрадством і хабарництвом. Інакше, заявив депутат обласної ради і засновник щойно народженої в ній фракції «Демократи» Владислав Романов, «нових Майданів в Україні не уникнути».

А знайомий уже читачам євромайданівець із райцентру Апостолове Петро Грицаюк немов відгукнувся на ці слова, що «ще нинішній Майдан не квапиться розходитись і готовий стояти до кінця, аби втілилися в життя всі його вимоги, надії і кров’ю завойовані сподівання». Бо відступити сьогодні означає втратити те, вважає Петро Михайлович, що здобуто ціною людських життів.

P.S. Коли матеріал було підготовлено до друку, в області призначили нового прокурора. Ним став старший радник юстиції Роман Федик. До речі, свого часу він також працював у Дніпропетровську — прокурором Жовтневого району. Опісля Роман Романович обіймав високі посади в прокуратурах Запорізької, Рівненської та Львівської областей. 

Днями прокурор зустрівся з активістами місцевого Євромайдану. І запевнив, що неодмінно зосередиться передусім на боротьбі з корупцією. Затим — на розслідуванні фактів переслідувань євромайданівців та покаранні за свавілля місцевих «тітушок».

Роман Федик дав слово, що «сьогодні ми підводимо риску під учорашнім і відкриваємо нову сторінку — починаємо працювати по-новому». Ой як хочеться в це вірити!

Микола Нечипоренко,

«Сiльськi Вiстi»

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: