Чіпсам і сухарикам – бій! Як харчуватимуться українські школярі з нового року

11 грудня 2020 о 16:00 - 2282
Чіпсам і сухарикам – бій! Як харчуватимуться українські школярі з нового року

В Україні незабаром набуде чинності новий санітарний регламент для шкіл. Дітей переведуть на правильне харчування, а з автоматів і буфетів зникнуть шкідливі продукти.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти розпочне діяти в Україні з січня наступного року.

Документ визначає раціон школярів, регулює питання харчування дітей з особливими потребами, а також встановлює перелік продуктів, які заборонять продавати в буфетах і автоматах.

Продукти, які повинні бути в щоденному раціоні школярів

Щоденне харчування в школах має бути різноманітним і містити харчові продукти таких груп: зернові, картопля, фрукти, овочі, молоко, молочні продукти, м’ясо, рибу, яйця, горіхи, бобові, насіння, а також жири.

З відкритих джерел

Варто зазначити, що до приготування кожного з цих продуктів прописано окремі вимоги. Наприклад, для смаження картоплі можна використовувати тільки рафіновану олію, що містить понад 50% мононенасичених жирів і менше 40% поліненасичених жирів.

До овочів та фруктів не можна додавати цукор або будь-які інші підсолоджувачі, а зелень і прянощі (свіжі або сушені) повинні бути без додавання солі. До речі, сіль у шкільних їдальнях можна використовувати тільки йодовану.

Продукти, які забороняється продавати в шкільних буфетах та автоматах

З відкритих джерел

— кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;

— вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;

— м’ясні та рибні продукти промислового/кулінарного виробництва;

— продукти, в тому числі снеки із вмістом солі понад 0,12 г натрію, або еквівалентна кількість солі на 100 г готового продукту і/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту і/або синтетичних барвників і ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну і ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;

— продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (трансжирів);

— непастеризоване молоко та виготовлені з нього молочні продукти;

— непастеризовані соки;

— рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промвиробництва без додавання цукру і підсолоджувачів;

— газовані напої, зокрема, солодку газовану воду та енергетичні напої;

— каву та кавові напої;

— гриби;

— продукцію домашнього виробництва.

Харчування дітей з особливими потребами

З наступного року школи повинні забезпечити окреме харчування дітям з особливими дієтичними потребами, в тому числі з непереносимістю глютену і лактози.

Для цього необхідно надати відповідну довідку від сімейного лікаря або педіатра, в якій буде вказано особливі дієтичні потреби учня зі встановленням відповідного діагнозу.

Віктор Ляшко З відкритих джерел

«Тепер у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря або педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря», — пояснив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Індивідуальне харчування для таких школярів має бути організовано з урахуванням рекомендацій, зазначених у довідці.

Нові вимоги до приміщення, в якому харчуються діти

В їдальні, буфеті або перед ними повинні бути встановлені умивальники з розрахунку один на 40 місць. Обов’язковою є наявність біля них диспенсерів з рідким милом і паперових рушників (або електрорушників).

З відкритих джерел

Відстань між обідніми столами і роздаванням або вікном для прийому брудного посуду повинна бути не менше 200 см, між рядами столів – 100 см, між столами і стіною – 40 см.

Столи необхідно щодня мити гарячою водою з кальцинованою содою і милом або іншими мийними засобами, а після кожного прийому їжі їх потрібно протирати вологими та чистими серветками.

Використовувати вищерблений, емальований, алюмінієвий і пластмасовий посуд заборонено. Під забороною також використання приміщень їдалень, роздавальних, буфетів не за призначенням.

Вимоги до працівників їдальні

Усі вони повинні бути забезпечені санітарним та спеціальним одягомДо санітарного належать халати, тканинні фартухи для отримання та видавання їжі, хустки, ковпаки, фартух із полімерних матеріалів для миття посуду, до спеціального – халати темного кольору, гумові рукавички, гумове взуття.

З відкритих джерел

Спеціальний одяг для прибирання приміщень і санвузлів необхідно маркувати, використовувати за призначенням і зберігати окремо, так само, як інвентар і засоби для прибирання.

Роботи, пов’язані з організацією харчування (сервірування столів, їхнього прибирання, миття посуду) проводять в санітарному одязі. Його забороняється застібати шпильками, голками, не можна зберігати сторонні предмети в кишенях, а також працювати в прикрасах.

Усі працівники їдальні повинні проходити попередній та періодичні медогляди. Особи з ознаками інфекційних захворювань, гнійничковими ураженнями шкіри або будь-якими іншими гострими проявами порушення стану здоров’я до роботи не допускаються.

Хто контролюватиме дотримання всіх цих норм

Керівник навчального закладу та шкільний медичний працівник (за його відсутності – особа, визначена наказом керівника закладу освіти). Контроль повинен здійснюватися щодня.

Бонус. Інші норми нового санітарного регламенту

У документі, який набуде чинності з січня, також містяться вимоги до організації освітнього процесу, навчальних приміщень тощо. Наведемо головні норми регламенту, які тезисно виклали в Міністерстві охорони здоров’я.

Отже, санітарний регламент, крім нових стандартів харчування, передбачає таке:

— учні, які проживають на відстані понад 2 км від навчального закладу, забезпечуються транспортом для підвезення до школи;

— усі шкільні співробітники повинні проходити обов’язкові профілактичні огляди. У разі порушення строків їхнього проходження їх не допускають до роботи;

— оренду приміщень шкіл не під освітні потреби заборонено;

— дозволяється для використання в школах дротове або бездротове під’єднання до мережі Інтернет. У разі, якщо використовується бездротове, то роутери Wi-Fi повинні розміщуватися на висоті не менше 2 м від підлоги і вимикатися в позанавчальний час;

— пропонується не менше, ніж двічі на рік, пересаджувати учнів в інші ряди, що допоможе попередити як сколіози, так і порушення зору/слуху;

— учнів, які часто хворіють на простудні захворювання, ревматизм, ангіни, рекомендується саджати в третьому ряду, тобто біля внутрішньої стіни;

— у закладах освіти повинні бути внутрішні санітарні вузли. У МОЗ зазначають: щодесята школа в Україні має зовнішній туалет, що зі свого боку є ризиком для виникнення у дітей урологічних та сечостатевих хвороб.

Поділитися: