Які невідкладні заходи для запобігання та контролю над поширенням COVID-19 слід запровадити у тюрмах

30 березня 2020 о 09:40 - 1486

Avataradmin


Які невідкладні заходи для запобігання та контролю над поширенням COVID-19 слід запровадити у тюрмах

Дніпропетровські громадські організації «Правозахисна Група «СІЧ» та «Форпост» розповсюдили для ознайомлення української аудиторії перекладені рекомендації Данського інституту проти катувань DIGNITY.

Текст є загальними настановами щодо запобігання та контролю над поширенням COVID-19 у в’язницях.

Комплекс рекомендацій базується на даних міжнародних організацій щодо контролю над поширенням COVID-19 у тюрмах.Подробиці – за цим посиланням.

Тож треба:

1. Нагадати державі про її зобов’язання перед засудженими, а особливо – принцип еквівалентності догляду та доступу до медичної допомоги.

2. Розробити та публічно оприлюднити плани заходів щодо профілактики та контролю за поширенням вірусу COVID-19 у координації з управліннями охорони здоров’я. Втілити процес всебічного та прозорого прийняття рішень.

3. Усі дії, які додатково обмежують свободу (наприклад, медична ізоляція, скорочення відвідувань тощо) повинні:
а) мати правову основу,
б) бути обмеженими за обсягами та тривалістю,
в) бути дійсно необхідними та відповідати кращим науковим практикам,
г) не бути та не здаватися каральними.

4. Профілактика та стримування. Запобігання потрапляння вірусу до тюрем:

а. Скоротити кількість затриманих (під наглядом/умовно/дострокове звільнення засуджених з низьким рівнем ризику, наприклад, стосовно яких є підстави для звільнення, або які перебувають на стадії досудового розгляду проваджень щодо скоєння менш тяжких злочинів).
Також розглянути можливість застосувати інші запобіжні заходи для осіб, відносно яких триває досудовий розгляд та відстрочку виконання вироку суду про позбавлення волі.

б. Проводити тести на вірус COVID-19 (SARS-CoV-2) відповідно до рекомендацій органів охорони здоров’я.

Запобігати поширенню вірусу серед працівників в’язниці та засуджених:
а) Вживати заходи щодо зменшення переповнення в’язниць та обмеження перевезень засуджених;
б. Забезпечити належну гігієну для персоналу та засуджених:
1. Навчання та обмін інформацією про COVID-19 проводити усіма необхідними мовами
1.2 Забезпечити наявність та доступність засобів (мила, води, дезінфікуючих засобів тощо)
1.3 Регулярна дезінфекція персоналу та місць утримання засуджених відповідно до рекомендацій ВООЗ.

Нерозповсюдження вірусу за межі в’язниць та пом’якшення його дії:
а. Подумати про звільнення затриманих, які є більш вразливими до COVID-19; осіб, які мають схильність до захворювання та літніх людей з урахуванням тяжкості скоєного ними злочину.
б. Підготувати приміщення та процедури для розміщення людей, які піддалися впливу та інфіковані вірусом COVID-19. Забезпечення ізоляції не повинно призводити до фактичного усамітнення ув’язнених, дотримуючись Правил Мандели (наприклад, забезпечуючи змістовні контакти через електронний зв’язок).
c. Поводитися із ув’язненими, зараженими COVID-19, відповідно до національних рекомендацій про принцип рівноцінного догляду.

5. Розглянути альтернативні/компенсаційні стратегії для відвідувань (наприклад, відеоконференції, більше доступу до телефону тощо).

6. Переконатися, що засуджені мають право на щонайменше одну годину щоденного доступу до прогулянок під відкритим небом, зберігаючи безпечну відстань один з одним.

7. Забезпечити умови, щоб звільнені особи мали доступ до відповідного житла та послуг з охорони здоров’я.

8. У разі відсутності відповідних служб, деякі організації рекомендують ООН та іншим міжурядовим представвництвам вимагати доступу до ізоляторів, щоб надати безпосередню допомогу засудженим.

9. Вживати альтернативні заходи для забезпечення кримінального судочинства (наприклад, дистанційні слухання) і уникати заходів, які можуть суперечити ключовим принципам справедливості.

10. Мати на увазі, що моніторинг місць позбавлення волі незалежними органами теж опиняється під впливом пандемії через припинення візитів в деяких країнах.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: